Mainos

Poliisineuvokselle ja 14 muulle paritussyyte

Kouvolan käräjäoikeudessa keskiviikkona alkaneessa laajassa ilotyttöjutun pääkäsittelyssä luettiin mm. Itä-Suomen läänin poliisineuvokselle Jorma Ahoselle syyte parituksesta. Valkealan ja Lapinjärven motelleissa harrastettua prostituutiota koskevassa jutussa sai paritussyytteen kaikkiaan 15 henkilöä.

Syytettynä on Kouvolan Seudun Osuuspankin koko johtokunta, yksi sen varajäsen ja motellikiinteistön isännöitsijä. Poliisineuvos Ahonen toimi johtokunnan puheenjohtajana, kun pakin omistamassa Valkealan motellissa harrastettiin ilotyttöbisnestä vuosina 1996 ja 1997. Paritussyytteen saivat myös motellin vuokranneen suomalaisyhtiön Scan-Boss Oy:n toimistopäällikkö sekä turisteja motelleihin tuoneen venäläisen matkatoimisto Nevan apulaisjohtaja. Myös viittä, syyttäjän mukaan lähinnä sutenööreinä toiminutta, nuorta miestä syytetään parituksesta.

Kaikki kiistivät paritussyytteen kuten myös syyttäjän vaatimat menettämisseuraamukset. Osuuspankilta syyttäjä perää valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä 519000 markkaa. Summa koostuu pankin Valkealan motellista prostituution kestäessä saamista vuokrakuluista ja vuokralaisen maksamista lämmityskuluista. Scan-Bossin ja Nevan syytäjä Irma Rosenius-Sutela katsoo hyötyneen prostituutiosta nettohyötynä yhteensä 1340000 markkaa. Hän on laskenut Valkealaan ja Lapinjärvelle myytyjen ilotyttömatkojen määrän tammikuun 1996 ja lokakuun 1997 välisenä aikana olleen vähintään 2000 matkaa, joista on kertynyt yhteistä tuloa vähintään kaksi miljoonaa markkaa.

Sutenööreiltä syyttäjä vaatii yhteisvastuullisesti valtiolle 400000 markkaa. Summa koostuu syytäjän mukaan 50 viikonloppuna ainakin 40 naiselta kerätystä 200 markasta.

Ylen nauhoja kuunnellaan

Jutun käsitelylle on varattu aikaa perjantaihin saakka ja mitä luultavimmin tuomio saadaan kansliapäätöksenä parin viikon sisällä. Huomenna kuullaan todistajia ja katsotaan mm. Yleisradiossa tehty, ilotyttöbisneksestä Lapinjärvellä, Valkealassa ja Kotkassa kertova, MOT-ohjelmassa esitetty dokumentti. Ilmeisesti oikeussalissa kuullaan myös ohjelman teon yhteydessä äänitettyjä haastattelunauhoja, joita ei itse ohjelmassa esitetty.

Teonkuvauksessaan syyttäjä katsoi, että pankin johtokunnan ja isännöitsijän on täytynyt tietää jo asian saaman julkisuudenkin takia, että Valkealan motellin huoneissa harjoitetaan avoimesti prostituutiota. He ovat siis sallineet haureuden harjoittamisen pankin omistaman motellin huoneissa. -He ovat jatkaneet vuokraustoimintaa vielä sen jälkeen, kun heille -poliisilta prostituutiosta tulleiden tietojen myötä - on täytynyt käydä selville motellissa harjoitettu prostituutio ja sen laajuus. He ovat sallineet tilanteen motellilla jatkua hyväksymällä prostituution harjoittamisen motellissa ja pitäneet näin huoneita haureuden harjoittamista varten, syyttäjä Rosenius-Sutela totesi.

"Prostitutio salliminen ei ole laitonta"

Pankkilaisten asianajaja Matti Nenonen totesi, että Valkealan motelli on vuokrattu taustatiedoiltaan täysin rikkeettömälle Scan-Boss Oy:lle bussituristien käyttöön. Hän muistutti, että vuokran määrä ja muut vuokraehdot ovat olleet tavanomaiset, pikemminkin vuokralaisen kannalta edulliset.

Nenonen myönsi myöhemmin ilmenneen, että hotellissa on harrastettu ilotyttötoimintaa. Hän painotti, että tällainen toiminta, vaikkakin saattaa olla siveellisesti moitittavaa, ei ole Suomessa lain vastaista. Nenonen huomautti, että vastaavat syytteet, jotka ovat perustuneet pelkästään prostituution sallimiseen vuokratussa huoneistossa, on Suomessa hylätty.

Nenonen myös huomautti, että kaikkiaan motellilla on vuokrausaikana käynyt noin 7000 turistia. Jo pelkästään tämäkin osoittaa, että heistä ainoastaan vähäinen on voinut olla ilotyttöjä.

(STT)


Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.