Poliisin virkarikoskäräjillä kuullaan tänään Aarnion alaisena työskennellyttä Petri Rainialaa

Poliisijohdolle vaaditaan sakkoja tai ehdollista 1:57

Poliisijohdon virkarikoskäräjillä kuullaan tänään Petri Rainialaa, jota syytetään osaltaan Helsingin poliisin tietolähdetoiminnassa ilmenneistä epäselvyyksistä.

Video: Syyttäjä vaatii poliisijohdolle virkarikosjutussa sakkoja tai ehdollista vankeutta. 

Poliisitarkastajana Jari Aarnion johtamassa Helsingin huumepoliisissa työskennelleeltä Rainialalta odotetaan vastauksia muun muassa siihen, mikä oli hänen käsityksensä säännöksistä ja ketkä kaikki tiesivät huumepoliisin käytännöistä.

Syyttäjän mukaan Rainiala rikkoi tahallaan virkavelvollisuuttaan vuosina 2009–2013 ja laiminlöi velvollisuuttaan huolehtia, että tietolähdetoiminta on sisäministeriön asetuksen mukaista. Rainiala työskenteli Helsingin poliisilaitoksella tietolähdetoiminnasta vastaavana poliisimiehenä.

Aarnion johtama yksikkö tyhjensi tietolähteet rekisteristä viime vuosikymmenen loppupuolella, eikä laitoksella merkitty lähteitä rekisteriin vuosiin. Syyttäjän mukaan lähteet olisi pitänyt asetusten ja määräysten mukaan rekisteröidä.

Rainialan mukaan ylijohto tiennyt jo 2009

Rainiala kiistää syytteen. Hänen mukaansa tietolähdetoimintaa koskevat säännökset ovat keskenään ristiriidassa ja tulkinnanvaraisia. Tulkinnanvaraisuuteen ovat vedonneet muutkin syytetyt käräjillä.

– Pääasiallinen ongelma tietolähdetoiminnassa näyttää olevan lain epätäsmällisyys ja asetuksen tulkinnanvaraisuus, Rainialan kirjallisessa vastauksessa sanotaan.

Hänen mukaansa poliisin ylijohtoon saatettiin vuonna 2009 tieto siitä, että tietolähderekisteriä ei ollut ja että asia vaatii pikaista korjaamista.

– On perusteetonta epäillä, että Rainiala tai ylipäätään kukaan muukaan Helsingin poliisilaitoksesta olisi rikosoikeudellisessa vastuussa tietolähdetoiminnan järjestämisen tai toteuttamisen laiminlyönnistä. Tieto ongelmista ja epäkohdista oli saatettu poliisin ylijohdon tietoon ainakin 2009.

Myös Aarnio osoittanut poliisin ylijohtoon

Tällä viikolla Aarnio totesi omassa kuulemisessaan, että poliisihallinnossa tiedettiin siitä, ettei Helsingin huumepoliisissa ollut yhtään rekisteröityä tietolähdettä viime vuosikymmenen taitteessa.

Aarnion yläpuolella olleet entiset ja nykyiset poliisipomot ovat aiemmin omissa kuulemisissaan sanoneet, etteivät he joko tienneet tietolähteisiin liittyvistä epäselvyyksistä tai heidän vastuulleen ei kuulunut tietolähdetoiminnan valvonta.

Esimerkiksi Poliisihallituksessa poliisijohtajana ja rikostorjuntayksikön päällikkönä vuosina 2010–2013 ollut Robin Lardot sanoi, että kukaan ei kertonut hänelle Helsingin poliisin ongelmista ennen loppuvuotta 2013. Hän kertoi kuulleensa asiasta vasta suoraan sisäministeriltä.

Syytteessä yhteensä kahdeksan virkamiestä

Syyttäjä vaatii oikeudenkäynnissä Aarniolle ja Rainialalle enintään neljän kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta.

Syytettynä on kaikkiaan kahdeksan virkamiestä, Rainialan, Aarnion ja Lardotin lisäksi muun muassa entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero, Helsingin poliisin hyllytetty päällikkö Lasse Aapio ja Helsingin entinen poliisikomentaja Jukka Riikonen. Kaikki kiistävät syytteet. 

Lue myös:

    Uusimmat