Mainos

Poliisin puhelinkuuntelulla teknisiä esteitä

Poliisin vuonna 1995 saaman puhelinkuunteluoikeuden hyödyntäminen kangertelee pahasti teknisten puutteiden vuoksi. Viime vuonna tuomioistuimet myönsivät poliisille neljä kuuntelulupaa, vaikka tarvetta olisi ollut huomattavasti enemmän. Tekniset vaatimukset täyttävän kuuntelujärjestelmän luomista pohtii parhaillaan kolmen ministeriön välinen työryhmä.

Rikoskomisario Jan Bergström Helsingin huumerikosyksiköstä pelkää rikostutkinnan tehokkuuden vaarantuvan, jos puhelinkuuntelua ei saada toimimaan syksyyn mennessä. Silloin on tulossa voimaan rikosoikeudenkäyntimenettelyä koskevan lain uudistus, joka asettaa rikosten tutkinnalle selkeät takarajat juttujen laajuuden perusteella.

Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että kuuntelujärjestelmä ei toteudu poliisin toivomassa aikataulussa. Hankkeen valmistelu on vielä alkuvaiheissa.

Puhelinkuuntelulle laajaa tarvetta

Ylikomisario Jorma Laitisen mukaan puhelinkuuntelumahdollisuus on ilmeinen edistysaskel rikostutkinnassa. Hän pitää selvänä, että kuuntelu vakiintuu, kun tekniset valmiudet saadaan kuntoon.

Laki rajaa poliisin puhelinkuunteluoikeuden lähinnä törkeisiin henki- ja huumerikoksiin, ryöstöihin ja petoksiin. Laitinen korostaa, että kuuntelun aloittaminen vaatii vahvat perusteet. Ilmeistä hyötyä kuuntelusta on etenkin huumerikosten selvittämisessä. Huumekauppiaat käyvät kauppaa paljolti puhelimitse, joten linjoille päästessään poliisi saa kosolti tärkeää tietoa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.