Poliisin Instagram-tili kaapattiin

Mikä on totuus suomalaisten sosiaalisen median käytöstä - mitä alustoja nyt suositaan? 1:30
Mikä on totuus suomalaisten sosiaalisen median käytöstä - mitä alustoja nyt suositaan?

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen Instagram-tili kaapattiin joulukuussa, poliisi kertoo. Tili avattiin tänään uudelleen vanhalla @iupoliisi -käyttäjänimellä.

– Huomasimme, että tilillemme kirjautuminen oli estetty. Toimimme välittömästi sovelluksen ohjeiden mukaan palauttaaksemme pääsyn tilille ja otimme yhteyttä Instagramin omistavan Metan nimeämään poliisin yhteyshenkilöön. Yritämme edelleen selvittää, onko tilimme sisältöä mahdollista saada palautettua, mutta se vaikuttaa tässä vaiheessa epätodennäköiseltä, kertoo tiedotteessa viestintäpäällikkö Annika Rajasalo.

Poliisin mukaan tilin kaappaukseen reagoitiin heti kun asia huomattiin, enintään tunti kaappauksen jälkeen. Metan kanssa selvitys kuitenkin kestää kohtuuttoman paljon, Rajasalo jatkaa.

– Teimme tapahtuneesta myös rikosilmoituksen, ja asiaa tutkii Helsingin poliisilaitos, Rajasalo sanoo.

Tilin kaikki sisältö on ollut julkista, joten poliisin mukaan mitään salassa pidettävää sisältöä ei ole joutunut vääriin käsiin.

– Suurin tappio meidän näkökulmastamme on se, että menetimme 10 000 seuraajaamme ja upean sisällön, jota olemme julkaisseet Instagramissa jo vuodesta 2014 saakka, Rajasalo harmittelee. 

Poliisi kertoo uudelleenkouluttaneensa sometilejä päivittävää henkilöstöään, ja lisäksi Itä-Uudenmaan poliisin sometilien turvallisuuteen liittyviä ohjeita on päivitetty.

– Tässä oli taas kaikille sosiaalisen median käyttäjille hyvä muistutus siitä, että edes poliisi ei välty kanaviinsa kohdistuvilta hyökkäyksiltä ja varkausyrityksiltä. Lisäksi monet kalasteluviestit ovat niin taitavasti tehtyjä, että niitä voi olla erittäin hankalaa erottaa aidoista ja asiallisista viesteistä, Rajasalo muistuttaa.

Poliisin ohjeet, miten toimia, jos sometilisi on kaapattu

Mitä pitempään kaappaaja hallinnoi tiliä, sitä vaikeampi tiliä on saada takaisin. Lisäksi sisällön menettäminen on tällöin todennäköisempää. Tilin voi yrittää saada takaisin haltuun Instagramin ohjeiden avulla. Jos ohjeista ei ole apua, seuraava askel on ottaa yhteyttä Instagramin ylläpitoon. Sometilin kaappauksesta kannattaa aina tehdä ilmoitus alustan ylläpidolle ja Kyberturvallisuuskeskukselle. Jos kyseessä on kiristysyritys, ilmoitus poliisille on tarpeen.  

Lue myös:

    Uusimmat