Mainos

Poliisille vapautus Hirsala-syytteistä

Helsingin hovioikeus on vapauttanut syytteistä kolme poliisia, jotka osallistuivat piiritetyn miehen ampumiseen Hirsalassa. Hovioikeus katsoo, etteivät poliisit ole syyllistyneet tappoon eivätkä törkeään virka-aseman väärinkäyttöön.

Piirityksessä kuolleen miehen omaiset olivat vaativat tuomiota poliiseille. Raaseporin käräjäoikeus hylkäsi jo aiemmin syytteet poliiseja vastaan. Huvilaan linnoittautunut aseellinen mies kuoli poliisin ampumana Hirsalan piirityksessä Kirkkonummella vuonna 1994, kun hän yritti ulos rakennuksesta. Mielenhäiriössä ollut mies oli pari vuorokautta linnoittautuneena vuokraamansa huvilaan. Hän ammuskeli ympäriinsä mukanaan olleilla aseilla. Lopulta huvilassa syttyi tulipalo ja kaksi poliisia ampui piiritetyn, kun hän tuli ulos. Miehellä oli kädessään pienoiskivääri ja kivääri, kun hän ryömi oviaukosta ulos.

Hovioikeus katsoi, ettei poliiseilla ollut nopeasti kehittyvässä tilanteessa muuta vaihtoehtoa kuin ampua. He eivät voineet käskyttämällä saada miestä luopumaan aseistaan eivätkä jäädä odottamaan, noudattaako mies käskyä. Hovioikeuden mukaan olisi ollut kohtuutonta vaatia, että poliisit olisivat osanneet valita ampumahetken paremmin, sillä mies oli aseistettu ja poliisit torjuivat uhanneen hyökkäyksen. Kun mies tuli ulos, ainakin toinen aseista oli suunnattu rakennuksesta poispäin.

Hovioikeus nosti omaisten oikeudenkäyntiavustajien palkkioita, joita käräjäoikeus oli laskenut. Käräjäoikeuden perusteena oli, että avustajat olivat pitkittäneet oikeudenkäyntiä. Hovioikeus ei ollut tätä mieltä vaan katsoi, että jutun esitutkinnassa oli ollut puutteita ja epäselvyyksiä, joiden vuoksi avustajilla oli syytä lisäselvitysten tekemiseen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.