Mainos

Poliisilakimies Pena kertoo, miksi Kontiovaaran karhu piti ampua

Itä-Suomen poliisi selittää pitkässä kirjoituksessa, miksi Kontiovaarassa uhitellut kontio lähetettiin "karhujen taivaisiin".

Nimimerkki Poliisilakimies Pena taustoitti eilen Itä-Suomen Poliisin Facebook-sivuilla karhun lopettamisen syitä, sillä villieläinten saamat kuolemantuomiot herättävät paljon keskustelua.

– Joskus jopa muina töinäni näiden piha- tai citykarhujen ja susienkin kanssa nujunneena ajattelin keskustelun pohjaksi kertoa, millaisia vaihtoehtoja päätöstä pähkäilevällä komisariolla on tarjolla.

Poliisilakimies Pena pyytää kirjoituksessaan ihmisiä asettumaan maaseudulla eläjän asemaan. Hänen mukaansa syrjäseuduilla eivät ihmiset turhaan soita pellon reunassa näkyvästä karhusta hätäkeskukseen, mutta kun eläin tulee pihapiiriin, alkavat ongelmat.

– Kun metsän kuningas alkaa useampana aamuna istuksia rappusilla tai makoilla tuntikausia aittapolulla, alkaa se mitta täyttyä heilläkin.

– Varsinkin, jos nalle vain nousee takajaloilleen ja örähtelee, kun sitä koetetaan karkottaa huutamalla tai ovia paukuttamalla, kirjoittaa Poliisilakimies.

Karhulle koira tai kumiluoti perään

Tästä seuraava askel on poliisin kutsuma suurriistavirka-apu, jonka henkilöstö joko laittaa ärhäkän koiran häätämään karhua tai ampuu "kipiää tekevän kumiluodin perskannikkaan".

Silloin tällöin karhu kuitenkin ilmestyy jälleen seuraavana päivänä samoille pihoille.

– Kun karkotus ei useammallakaan kerralla tehoa, komisariolla on kaksi mahdollisuutta. Joko sanoa asukille, että koittakaahan nyt siellä vaan pärjäillä sen karhun kanssa. Tai määrätä suurriistavirka-avun porukka lähettämään elukka karhujen taivaisiin.

Ihmisen turvallisuus menee karhun hengen edelle

Poliisilakimies Penan mukaan riskin ottavat ärhentelevän karhun eloonjäädessä paitsi seudun asukkaat, niin myös pian maastoihin suuntaavat marjastajat ja sienestävät.

– Jos jotain sattuu, kysellään komisarioparalta, jotta mitäs sinä tämän tiedossasi olleen vaaran poistamiseksi taas teitkään.

– Kun on kysymyksessä ihmisen – vaikkakin maalla asuvan yksittäisenkin ihmisen – turvallisuus, niin aika moni arvostelijakin tekisi jälkimmäisen päätöksen.

Poliisilakimies myös huomauttaa, että karhun luontaiseen käyttäytymiseen ei kuulu jatkuva ihmisten parissa ramppaaminen.

– Ja jos päästään vialla olevalla elukalla on kuvanmukaiset työvälineet etutassuissaan ja vieläpä hurjannäköinen purentakalusto lujissa leuoissaan, en tohtisi kyllä ihan täysin vaaraa sulkea poiskaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.