Poliisihallitus: Helsingissä Trumpin ja Putinin tiedotustilaisuudessa paperilappua esitellyt toimittaja saatiin poistaa paikalta ja ottaa kiinni

Toimittaja kannettiin ulos tiedotustilaisuudesta 0:56
Husseini kamppaili paperinipustaan turvallisuustyöntekijän kanssa.

oliisihallituksen mukaan poliisi ei rikkonut lakia, kun se otti kiinni toimittajan viime kesänä Yhdysvaltojen ja Venäjän presidenttien tiedotustilaisuudessa Presidentinlinnassa.

Välikohtaus sattui hieman ennen kuin Donald Trump ja Vladimir Putin astuivat saliin huippukokouksensa päätteeksi. Toimittaja otti esiin paperin, johon oli kirjoitettu englanniksi "ydinaseiden kieltosopimus". Mies poistettiin tilaisuudesta ja poliisi otti hänet kiinni.

Poliisihallituksen mukaan paperissa oli kyse mielenilmaisusta.

– Saatujen selvitysten mukaan poliisi oli aluksi pyrkinyt puuttumaan henkilön häiritsevään käytökseen. Kun tämä ei kehotuksista huolimatta ollut totellut poliisin antamia käskyjä, tämä oli jouduttu poistamaan tiedotustilaisuudesta ja sittemmin ottamaan kiinni tiedotustilaisuuden häiriöttömän kulun turvaamiseksi, poliisihallitus toteaa tiedotteessa.

Poliisihallituksen mukaan poliisilla on valtionpäämiestasoisessa tiedotustilaisuudessa korostunut velvollisuus varmistaa, että tilanne sujuu häiriöttömästi. Poliisihallituksen mukaan poliisi ei ollut myöskään käyttänyt liiallisia voimakeinoja tai pitänyt miestä kiinniotettuna kohtuuttoman kauan.

Toimittaja: Kyseessä ei ollut protesti

Toimittaja Sam Husseini kertoi tapahtuneen jälkeen heinäkuussa STT:lle, että hän ei ollut kirjoittanut paperia protestiksi.

– Toivoin, että presidentit ottaisivat ydinaseiden kieltosopimuksen puheeksi lehdistötilaisuudessa, Husseini sanoi tuolloin.

Husseini kertoi olleensa Töölön Kisahallin putkassa puoleenyöhön saakka.

Poliisihallitus tutki asiaa omasta aloitteestaan, minkä lisäksi toimittaja oli kannellut asiasta sekä Poliisihallitukselle että eduskunnan oikeusasiamiehelle. Myös yksi henkilö oli kannellut kiinniotosta valtioneuvoston oikeuskanslerille. Kaikki valituksen käsiteltiin keskitetysti Poliisihallituksessa. 

Lue myös:

    Uusimmat