Poliisiesimies johti töitä kännissä – näin poliisit ovat törttöilleet humalassa

MTV:n selvityksen mukaan jopa viidennes poliisin saamista kurinpitorangaistuksista liittyy tavalla tai toisella alkoholiin. Joissain tapauksissa virkamies on ollut töissä humalassa.

Räikein tapaus on viime vuoden helmikuulta, jolloin Helsingin poliisilaitoksen kenttäjohtajana toiminut ylikonstaapeli saapui työpaikalleen poliisin johtokeskukseen.

– Helsingin poliisilaitoksesta saadun tiedon mukaan [ylikonstaapelin] oli 22.2.2015 kello 07:00 alkaneessa työvuorossa useiden henkilöiden havaintojen mukaan katsottu olleen alkoholin vaikutuksen alainen, MTV:n hankkimassa kurinpitopäätöksessä selostetaan.

Hän ensin kieltäytyi puhalluskokeesta. Lopulta päivystävä kihlakunnansyyttäjä määräsi hänet henkilökatsastukseen, koska häntä oli syytä epäillä virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Kymmenelle poliisille potkut – tässä syyt 2:24

Kun katsastus tuli tehdyksi, ylikonstaapeli vapautettiin työtehtävistään. Päätöksessä ei mainita, kuinka kauan hän ehti olla työssään alkoholin vaikutuksen alaisena.

Poliisimies kertoi juoneensa edellisenä iltana keskiolutta, eikä ollut aamulla töihin tullessaan kokenut olevansa alkoholin vaikutuksen alainen. Alkoholin käyttöään mies selitti yksityiselämän ongelmilla.

Kenttäjohtajana poliisimies toimi vastuullisessa esimiesasemassa, minkä takia hänen päihtyneenä työskentelynsä katsottiin erityisen moitittavaksi. Hänet erotettiin kahdeksi kuukaudeksi virantoimituksesta.

Toistuvat humalassa työskentelyt toivat potkut

Useita muitakin poliiseja on joutunut nuhdeltavaksi humalassa työskentelyn vuoksi. Päihtyneenä työskentely ja alkoholinkäytön synnyttämät poissaolot ovat olleet muutaman kohdalla jopa syy irtisanomiseen.

Rikostutkijana työskennellyt vanhempi konstaapeli menetti työpaikkansa Helsingin poliisilaitoksella, koska oli toistuvasti työssä päihtyneenä ja saapui kerran autolla humalassa töihin. Hänet tuomittiin myöhemmin rattijuopumuksesta.

Huolimatta siitä, että vanhempi konstaapeli myönsi alkoholiongelmansa ja oli hakeutunut hoitoon, hänet päätettiin irtisanoa ja pidättää virantoimituksesta.

Yritti kovassa humalassa bussiin virkamerkillä

Alkoholi on tuonut ongelmia myös muualla kuin työtehtävissä.

Vuoden 2015 helmikuussa vanhempi konstaapeli erotettiin kuukaudeksi virantoimituksesta sopimattoman käyttäytymisen johdosta. Hän oli pyrkinyt linja-auton kyytiin esitellen kuljettajalle matkalipun sijasta poliisin virkamerkkiä. Kuljettaja oli soittanut hätäkeskukseen, jolloin paikalle saapunut poliisipartio korjasi humalaisen talteen vieden tämän kotiin selviämään.

Poliisilaitos katsoi, että miehen käytös ylitti asianmukaisen käyttäytymisen rajan, kun julkiselle paikalle on jouduttu kutsumaan poliisipartio asiaa hoitamaan. 

Koska mies oli aiemmin edellisenä vuonna saanut kirjallisen varoituksen samankaltaisesta sopimattomasta käytöksestä, ei pelkkä varoitus riittänyt. Mies erotettiin virantoimituksesta kuukauden ajaksi.

Riehui uhkaavasti, ilmoitti ettei antaudu, sammui saunaan

Uutena vuotena 2015 Vaasan hätäkeskukseen ilmoitettiin kello 2.30, että poliisimies oli humalassa käyttäytynyt uhkaavasti ja väkivaltaisesti vanhempiensa kotiosoitteessa.

Runsaan vartin päästä tullessa puhelussa paikalle pyydettiin poliisia ja toiselle paikalla olleelle henkilölle sairaankuljetusta. Puhelimessa humalassa ollut vanhempi konstaapeli ilmoitti tilannejohtajana toimineelle poliisille, ettei anna poliisin ottaa itseään kiinni. Poliisi tapasi miehen nukkumasta pihasaunasta, jonne hänet myös poliisin poistuessa jätettiin.

Mies oli aiemmin tuomittu avopuolisonsa pahoinpitelystä humalassa. Huolimatta toistuneesta väkivaltaisesta käyttäytymisestä humalassa, totesi Pohjanmaan poliisilaitos miehen ”ottaneen asiasta jo ojentuakseen”, ja hänelle annettiin kirjallisen varoituksen sijaan kehotus kiinnittää ”jatkossa vakavaa huomiota poliisimieheltä edellytettävään käyttäytymiseen.”

Poliisihallitus: Päihdeongelmat tiedossa

Laillisuusvalvonnan esimies, ylitarkastaja Janne Paavola Poliisihallituksesta toteaa MTV:lle, ettei päihtyneenä esiintymistä tai päihteiden käyttöä hyväksytä.

– Poliisissa on omat menetelmänsä, miten näihin puututaan, eli päihdeohjelmat. Kuten sanottu, näissä virkamiesoikeudellisissa seuraamuksessa aika monessa vaikuttaa päihteiden väärinkäyttö ja siihen liittyvät ongelmat.

Jos päihdeongelmia havaitaan, virkamiehet ohjataan ensisijaisesti saamaan hoitoa.

– Silloin, kun päihdeongelma ilmenee esimerkiksi rattijuopumuksena, se käsitellään aina virkamiesoikeudellisen prosessin kautta.

Lue myös:

    Uusimmat