Poliisi kärysi tuhdissa humalassa virka-auton ratista Lappeenrannassa – syyllistyi kaksi päivää myöhemmin rattijuopumukseen vapaa-ajallaan

Kokenut poliisimies oli päihtyneenä virkatehtävällä ja ajoi partioautoa viime marraskuussa Lappeenrannassa. Partiokaveri puuttui asiaan, kun työvuoron ensimmäinen virkatehtävä oli saatu hoidettua.

Vanhemman konstaapelin työvuoro alkoi tiistaina 12. marraskuuta kello 19. Hän lähti työvuoronsa aluksi parinsa kanssa hoitamaan ei-kiireiseksi luokiteltua virkatehtävää kaupungin keskustan alueelle.

Tehtävän aikana konstaapeli oli partioauton ratissa noin parin kilometrin matkan, käräjäoikeuden tuomiosta selviää.

Partion saavuttua tehtävän jälkeen poliisiasemalle työpari puuttui asiaan ja konstaapeli puhalsi  seulonta-alkometrin 1,6 promillea, mikä on törkeän rattijuopumuksen rajan ylittävä lukema. Tapauksen vuoksi  hän menetti ajo-oikeutensa ja hänet pidätettiin virastaan seuraavana päivänä, poliisilaitoksen virkamiesoikeudellisesta päätöksestä ilmenee.

Kaksi päivää myöhemmin hän syyllistyi vapaa-ajallaan vielä uuteen törkeään rattijuopumukseen. Hän ajoi toisen henkilön omistamaa autoa törmäten liikenteenjakajaan ja pysäköitynä olleen kuorma-auton renkaaseen. Henkilövahinkoja ei sattunut. Tuomion mukaan hänen verensä alkoholipitoisuus oli 2,3 promillea.

"Näitä ei saisi olla ainuttakaan"

Etelä-Karjalan käräjäoikeus antoi tuomion poikkeuksellisessa poliisin rattijuopumusjutussa tuomion tämän vuoden helmikuussa. Konstaapeli tuomittiin kahdesta törkeästä rattijuopumuksesta, virkavelvollisuuden rikkomisesta, liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta 75 päivän ehdolliseen vankeuteen ja 50 päiväsakkoon.

Syyttäjä vaati miehelle rangaistusta myös töihin ajamisesta omalla autolla 12. marraskuuta, mutta tämä syyte hylättiin näytön puutteen vuoksi. Toisin kuin esitutkinnassa, oikeudessa mies kiisti ajaneensa työpaikalle omalla autollaan.

Pian tuomion jälkeen konstaapelin virkasuhde irtisanottiin, selviää poliisilaitoksen maaliskuisesta virkamiesoikeudellisesta päätöksestä. Kaakkois-Suomen poliisin poliisipäällikkö Marko Viitanen kommentoi harvinaista tapausta lyhyesti MTV Uutisille.

– Minusta tapaus on äärimmäisen vakava, eikä näitä saisi olla ainuttakaan.

MTV Uutisten vuonna 2016 tekemässä poliisirikosselvityksessä kävi ilmi, että alkoholi näyttelee usein suurta roolia virkarikoksissa. Joka neljäs poliisille annettu kurinpitorangaistus liittyy tavalla tai toisella alkoholinkäyttöön.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja