Poliisien kotihälytystehtävissä raju nousu – "Kodin pitäisi olla ihmisen turvallisin paikka"

2:05
Video: Perheiden pahoinvointi kasvaa.

Poliisin kotihälytystehtävien määrässä on nähtävissä melkoinen nousu. Poliisi pitää tilannetta huolestuttavana.

– Poliisi on rekisteröinyt kuluvana vuonna vuoden alusta pääsiäisen loppuun 3250 erilaista kotihälytystehtävää. Se on aika paljon enemmän kuin viime vuonna, jolloin vastaavana ajankohtana kotihälytystehtäviä oli noin 2050, kertoo poliisitarkastaja Konsta Arvelin poliisihallituksesta.

Suuri osa tehtävistä, 1374 kappaletta, koskee häiritsevää meteliä. Niiden tehtävien määrä on myös noussut eniten vuoden takaisesta. Myös perheväkivaltatehtävien määrä on noussut, mutta vain reilulla 70:llä tehtävällä. Niitä oli alkuvuoden aikana 885 kappaletta. 

"Siellä voi olla ihan perustuvanlaatuisista ongelmista kyse"

Lisäksi on tehtäviä, joissa henkilö on häiriöksi. Niitä kirjattiin alkuvuoden aikana liki tuhat kappaletta.

– On musiikin huudattamista, naapurin mekkalointia, kotibileitä, ja mielenterveyslähtöisiä asioita, kommentoi Arvelin. 

– Siellä on lastensuojeluasioita ja aikuistensuojeluasioita. Siellä voi olla ihan perustavanlaatuisista ongelmista kyse. 

"Kodin pitäisi olla ihmisen turvallisin paikka"

Poliisi pitää nousua huolestuttavana. 

– Nämä kotona tapahtuvat häiriöt ovat lähtökohtaisesti aika huolestuttavia. Nämä perheväkivaltatilanteet kertovat siitä, että kotona aika on käynyt pitkäksi ja erilaisia ongelmia on noussut pintaan. 

– Tämä on poikkeuksellinen nousu, mutta toivottavasti tämä ei ole jäävuoren huippu kuitenkaan, ettei jäisi ongelmia piiloon enemmänkin. Koska se tarkoittaisi, että pahoinvointia on enemmän.

– Tämä on siinäkin mielessä tympeä juttu, että kun kodin pitäisi olla ihmisen turvallisin paikka. Eihän siellä pitäisi ihmisen turva vaarantua, poliisitarkastaja sanoo. 

Lohdullista tilanteessa on se, että poliisin tehtävien kokonaismäärä on kuitenkin laskussa, mihin vaikuttanee ravintoloiden ja baarien sulut ja kotona oleminen. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja