Nettivihjeet lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista ovat yli kolminkertaistuneet poikkeusolojen aikana

Osa lapsista on poikkeustilan vuoksi hädässä – selitämme, miksi lastensuojeluilmoitusten vähentyminen ei ole hyvä asia. 6:05
Osa lapsista on poikkeustilan vuoksi hädässä – selitämme, miksi lastensuojeluilmoitusten vähentyminen ei ole hyvä asia.

Lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavat kuva- ja videomateriaalit ovat nousseet viime viikkoina huomattavasti.

Pelastakaa Lasten ylläpitämän Nettivihje-palvelun vihjemäärät lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavasta kuva- ja videomateriaalista ovat nousseet huomattavasti. Pääsiäistä edeltävän viikon aikana käsiteltiin 193 vihjettä, kun normaalisti käsiteltyjen vihjeiden määrä on keskimäärin alle 60 viikossa.  

Pelastakaa Lapset ry:n Lasten suojelu ja Nettivihje -toiminnon asiantuntijat kertovat tiedotteessa olevansa huolissaan lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten mahdollisesta kasvusta korona-pandemian poikkeusolojen aikana.

Myös Keskusrikospoliisi sekä useat kansainväliset organisaatiot ovat julkisuudessa nostaneet lasten turvallisuuden verkkoympäristöissä erityiseksi huolenaiheeksi.

– On arvioitu, että lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset lisääntyvät poikkeusolojen aikana. Kun ihmiset ovat enemmän koneiden äärellä, laittomaan materiaaliin myös törmätään useammin, erityisasiantuntija Eeva Myllys Pelastakaa Lapset ry:stä sanoo tiedotteessa. 

Myllys toteaa, että media on erottamaton osa myös lasten arkea, ja nettiä ja muita digitaalisen verkon toimintoja ja sovelluksia käytetään nyt enemmän kuin koskaan.

– Lapsilla on enemmän ylimääräistä aikaa, kun monet harrastukset ovat tauolla ja mahdollisuus tavata ystäviä on rajallinen. Kännykkä ja muut digilaitteet voivat olla ainoa tapa, jolla lapset ja nuoret voivat pitää yhteyttä ystäviin, saada tietoa, kehittää omaa identiteettiään, kommunikoida ja olla osa eri yhteisöjä, Myllys sanoo. 

Tiedotteessa muistutetaan, että henkilöt, joilla on seksuaalinen kiinnostus lapsiin, voivat kuitenkin käyttää eri digitaalisen median palveluita väärin. Myös heillä on nyt entistä enemmän aikaa olla ja toimia verkossa. 

Pandemian vaikutukset näkyvät jo

Europol totesi raportissaan huhtikuun alussa, että korona-pandemian vaikutukset näkyvät jo nyt.

– Yritykset päästä estetyille, lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa sisältäville verkkosivustoille ovat lisääntyneet ja laittoman, lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavan kuvamateriaalin kysyntä on kasvanut. Pimeän verkon keskustelupalstoilla on lisäksi havaittu keskusteluja, joissa vaihdetaan ajatuksia siitä, miten hyödyntää korona-tilannetta ja lasten lisääntynyttä läsnäoloa netissä lasten houkuttelemiseksi seksuaalisiin tarkoituksiin, tiedotteessa kerrotaan.  

Asiantuntijat muistuttavat, että lapsi voi joutua seksuaaliväkivallan uhriksi hyvinkin lyhyessä ajassa, jo ensimmäisten viestien aikana. Tekijät voivat myös muokata toimintaansa sen mukaan, millaisesta ja minkä ikäisestä lapsesta on kyse.  

Suojele lasta verkossa  

Pelastakaa Lasten asiantuntijat kehottavat lasten huoltajia aloittamaan turvataitokasvatuksen viimeistään nyt. 

– Liian usein turvataitokasvatus aloitetaan vasta, kun jotakin on jo sattunut. Vanhempien ja huoltajien tulee tarjota lapsille ja nuorille riittävästi tietoa siitä, miten toimia turvallisesti verkossa, millaisia riskejä netissä saattaa tulla vastaan ja miten toimia tilanteessa, jossa lapsi näkee tai kokee jotakin outoa tai häiritsevää. Sanoita lapselle myös näitä hämmentäviä ja hankalia tilanteita ja korosta, että lapsen tulee aina kertoa kokemastaan aikuiselle, Pelastakaa Lapset ry:n asiantuntija Pauliina Sillfors pyytää. 

Sillfors muistuttaa, että paras keino suojella lasta ja nuorta on olla kiinnostunut hänen digiarjestaan.

– Anna lapsen opettaa ja näyttää sinulle, mitä hän verkossa ja digilaitteellaan tykkää tehdä. Positiivisen ja avoimen keskustelun kautta on helpompi ottaa puheeksi myös vaikeammiksi koetut teemat, kuten lapsiin kohdistuva seksuaaliväkivalta, hän sanoo.

– Keskustelemalla aiheesta välität lapselle myös tärkeän viestin: aikuiselle voi ja pitää puhua digitaalisen median käyttöön liittyvistä aiheista, myös sellaisista aiheista, jotka voivat lapsesta tuntua noloilta. Puhumatta jättäminen ei suojele lasta, päinvastoin, hän muistuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat