Mainos

Tällainen on Kurikan turmapaikka – pitkä suora päättyi petolliseen kurviin: Kaksi 17-vuotiasta kuoli ja yksi loukkaantui ulosajossa

1:16
Video: Tämä tapauksesta tiedetään nyt.

Kaksi 17-vuotiasta tyttöä kuoli henkilöauton ulosajossa myöhään tiistaina Kurikan Jalasjärvellä Etelä-Pohjanmaalla. Kolmas ajoneuvossa ollut 17-vuotias tyttö loukkaantui vakavasti. Autossa olleet olivat paikkakuntalaisia.

Poliisin mukaan kuljettaja oli menettänyt ajoneuvon hallinnan. Auto päätyi kulkusuunnassa tien vasemmalle puolelle ja törmäsi sähkötolppaan. Kaikilla autossa olleilla oli turvavyöt kiinni.

Onnettomuus tapahtui hieman ennen puoltayötä valtatie 3:lla Ahonkylässä.

Poliisin mukaan tapahtumahetkellä tien pinta oli märkä ja lämpötila kolme astetta.

Tiukka kurvi

Onnettomuuspaikalla tiessä on jyrkästi oikealle kaartuva kurvi, tutkinnanjohtaja Jari-Matti Marttala kertoo.

– Se ei ole vaarallisen jyrkkä, mutta voi yllättää koska edeltävä tieosuus on monen kilometrin matkalta suora, Marttala sanoo.

Tieosuudella on 80 kilometrin tuntirajoitus.

Marttalan mukaan silminnäkijöitä itse tapahtumalle ei ole. Poliisi ei ole vielä päässyt puhuttamaan loukkaantunutta henkilöä eikä poliisilla ei ole tarkempaa tietoa hänen vammojensa asteesta, tutkinnanjohtaja kertoi iltapäivällä kello kolmelta.

– Odotamme ensin, että hän on sellaisessa kunnossa, että voimme puhua johdonmukaisesti.

Poliisi ei ota tässä vaiheessa tutkintaa kantaa, onko henkiin jäänyt auton kuljettaja vai matkustaja. Marttalan mukaan 17-vuotiaalla kuljettajalla oli ajokortti.

– Häntä ei epäillä kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta, Marttala sanoo STT:lle.

Poliisi tutkii asiaa törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena ja kuolemantuottamuksena.

Kortin saa poikkeusluvalla yhä useampi 17-vuotias

17-vuotias voi saada B-luokan ajokortin ikäpoikkeusluvalla. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom voi myöntää poikkeusluvan, jos nuorella on ajokortin hankkimiseen "erityisiä syitä". Syyt voivat olla esimerkiksi pitkä matka kouluun, töihin tai säännölliseen ja tavoitteelliseen harrastukseen.

Ennen viime vuoden heinäkuussa voimaan astunutta ajokorttilain muutosta syiden piti olla painavia. Silloin poikkeuslupia myönnettiin alle kymmenen vuodessa. Muutoksen jälkeen lupia on myönnetty kokonaisuudessaan noin 10 500. Hakemuksia on myös jonossa noin 3 000.

Ikäpoikkeusluvalla ajokortin suorittavat käyvät läpi samat teoria- ja ajokokeet kuin kaikki muutkin.

Erityisasiantuntija Henna Antila painottaa, että alaikäiset hakevat lupaa huoltajiensa luvalla.

– Huoltaja tuntee lapsensa ja tietää, onko tämä valmis liikenteeseen, Antila sanoo.

Liikenneturvan toimitusjohtaja Anna-Liisa Tarvainen alleviivaa sitä, ettei 17-vuotiaita voi pitää ikänsä puolesta huonoina kuskeina.

– Se on totta, että kokemattomalla kuskilla on selkeästi korkeampi riski onnettomuuksiin kuin kokeneella kuljettajalla, mutta se ei katso ikää, Tarvainen sanoo.

Liikenneturvalla ei ole poikkeusluvalla ajoluvan saaneille tapahtuneista onnettomuuksista ei ole tilastoja, koska ne kasataan vuosikohtaisesti.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja