Autollinen poikia kaahasi poliisia pakoon missä sattui Espoossa – auton avainten viemisen sijaan poliisilla on vauhdista hurmaantuville nuorille ehdotus

7:53
Autokouluopettajien mukaan nuorten liikennekäyttäytymisessä olisi korjattavaa.

Poliisi jahtasi Espoossa tänään aamuyöllä ylinopeutta ajanutta autoa, jossa istui neljä alle 15-vuotiasta nuorta. Poliisin mukaan nuoret kuskit eivät ole täysin poikkeuksellinen ilmiö, vaikkakin harvinainen.

Tapaus kävi ilmi Espoon Soukassa kello neljän aikaan yöllä. Poliisipartio yritti pysäyttää epäilyttävän ajoneuvon, joka lähti kuitenkin pakoon.

Paon aikana auto ajoi huomattavaa ylinopeutta muun muassa 40:n ja 80:n alueella. Auto ajoi myös vastakkaisella kaistalla ja välillä myös kaistan ulkopuolella. Onni onnettomuudessa oli, että ajoaikana liikenne on huomattavasti hiljaisempaa kuin päivällä.

– Aina siellä kuitenkin joku on liikkeellä, tutkinnanjohtaja Hannu Väänänen kertoo MTV Uutisille muistuttaa.

Lapset eivät rikosoikeudellisessa vastuussa tekemisistään

Yli kymmenen kilometriä myöhemmin ja usean partion toimintaa vaatineen takaa-ajon jälkeen auto pysähtyi Kirkkonummelle.

Vasta auton pysähdyttyä poliisi huomasi, että sisällä oli neljä alle 15-vuotiasta nuorta. Heistä yhden epäillään ajaneen autoa.

Koska kukaan osallisista ei ole alle 15-vuotiaana rikosoikeudellisesti vastuussa, poliisi tyytyy selvittämään mitä on tapahtunut ja välittämään nämä tiedot muille asiaa hoitaville viranomaisille. Näihin kuuluu muun muassa lastensuojelu. Toistaiseksi ei ole tiedossa, että tapaus olisi aiheuttanut ulkopuolisille vahinkoja.

Poliisi epäilee ”järjen äänen” tulleen viiveellä

Auto oli otettu luvattomasti käyttöön. Sitä ei oltu varsinaisesti anastettu, vaan nuorelle oli tullut tilaisuus päästä käsiksi auton avaimiin ja siten autoon. Tarkemmin poliisi ei kommentoi sitä, kenen auton nuori oli käyttöönsä ottanut.

Motiivi teolle on toistaiseksi epäselvä, sillä tapauksen tutkinta on vasta alkuvaiheessa. Väänänen ei myöskään kommentoi sitä, ovatko lapset osoittaneet katumusta teosta. Hänen mukaansa jotain kertoo kuitenkin se, että auto oli viimein tajuttu pysäyttää vapaaehtoisesti.

– Ehkä jossain vaiheessa on se järjen ääni tullut, ettei kannata paeta, tutkinnanjohtaja arvelee.

Poliisi toivoisi lapsikuskit yleisiltä teiltä autoharrastusten pariin

Väänänen kertoo, että vastaava alaikäisten toiminta ei ole täysin tavatonta.

– Ei se mitenkään erityisen yleistä ole, mutta kyllä niitä valitettavasti silloin tällöin tulee. Ei viikottain tai kuukausittain, mutta vuosittain, hän sanoo.

Hän korostaa, että jokainen lapsi ratissa on kuitenkin liikaa. Hän muistuttaa, että jos alaikäisellä on kiinnostusta ajoneuvoharrastukseen, voi sitä harrastaa luvallisesti suljetuilla radoilla erilaisten laillisten ajoharrasteiden kautta.

– Toivoisi, että nuoret sinne suuntaisivat. Mutta eivät nuoret aikuisia aina jaksa kuunnella tai haluakaan, hän toteaa.

Tapauksesta kertoi aiemmin Iltalehti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja