Mainos

Poliisi vastaa: Tästä syystä pakenevaa sarjahukuttajaa ei luokitella vaaralliseksi – "Poliisin oma työturvallisuustieto"

4:15

Rangaistustaan pakoilevasta sarjahukuttajasta Pekka Seppäsestä ei ole saatu yhtään tuoretta havaintoa, vaikka hänen kuvansa on ollut mediassa esillä eilisillasta lähtien.

Rikoskomisario Kimmo Wetterstrand Itä-Suomen poliisista kertoo MTV:lle sarjahukutuksista tuomitun Pekka Seppäsen etsintöjen tuoreimmat tiedot.

– Tilanne on se, että häntä ei ole vielä tavoitettu. Erittäin paljon ollaan saatu vihjeitä, jotka valitettavasti on tällä hetkellä kohtuullisen vanhoja. Mutta niitä tässä nyt seulotaan parhaillaan.

Onko minkäänlaista käsitystä, missä hän liikkuu?

– Ei ole tällä hetkellä minkäänlaista käsitystä. Niin kuin sanoin, vihjeitä on tullut paljon, mutta ne ovat muutamia päiviä tai viikkoja vanhoja. Ne ei oikein anna osviittaa tai suuntaviivaa, mistä kannattaisi mennä etsimään.

Häntä etsitään muun poliisitoiminnan ohella, mitä tämä käytännössä tarkoittaa?

– Se tarkoittaa sitä, että ei meillä erillistä tilanneorganisaatiota näiden etsintöjen takia ole muodostettu, vaan muun toiminnan ohessa seulotaan näitä tietoja ja pyritään saamaan havaintoja. Ja mikäli tulee tämmöisiä varteenotettavia ja tuoreita vinkkejä, perustetaan erillinen tilanneorganisaatio päivittäistoiminnasta, joka alkaa näitä etsintöjä toteuttamaan.

Jos hänet tavataan, onko hänet määritelty korkean riskin kohteeksi vai ihan normaalina etsintäkuulutuksenako tätä tutkitaan?

– Tällä hetkellä mitään vaarallisuutta tai korkeaa riskiä ole tässä. Ihan normaali etsintäkuulutetun etsiminen ja kiinniotto on kyseessä.

Rikoshistoria ja eilinen tuomiokin antaisi olettaa muuta. Miksi näin?

– Poliisin omaan tilannearvion perusteella. Ei hän poliisia kohtaan ole aiemmin ollut väkivaltainen tai aggressiivinen. Tämä on poliisin oma työturvallisuustieto. Poliisin ei tarvitse erityisesti varautua tähän mahdolliseen etsintään tai kiinniottoon.

Entä muut asianosaiset, suojellaanko heitä? Kyse on ihmisistä, jotka ovat joutuneet hovioikeuden vapauttamispäätöksen jälkeen pelkäämään pitkään. Onko heillä aihetta huoleen?

– Ei ainakaan paikallispoliisissa ole tietoa, onko niin sanottua todistajansuojelua käynnistetty. Kuten itsekin totesit, hovioikeus vapautti Seppäsen jo tammikuussa 2016. Ainakaan paikallispoliisin riskiarvio ei ole muuttunut tämän tuomion antamisen jälkeen sen kummemmaksi, kuin mitä se oli ennen tuomion antamista. 

Onko rajoilla erityistä valvontaa? Lienee annettu tiedoksi, että tällaista henkilöä etsitään.

– Totta kai. Etsintäkuulutuksen kautta yhteystyöviranomaiset saavat tiedon tästä. Mitään tietoa erityistoimenpiteistä minulla ei ole.

Myös Ruotsissa on oltu huolissaan, että Pekka Seppänen pakenisi sinne. Onko mitään erityistä syytä olettaa, että näin kävisi?

– Erilaisia tapahtumakulkuja voi keksiä mahdottomasti. Missä hän olisi ja mihin hän voisi mennä. Mutta kun minkäänlaista faktaa ei ole, että menisi ulkomaille tai olisi jo siellä, sen kummemmin ei kannata tälläkään asialla ruveta herkuttelemaan.

51-kontiolahtelainen maanviljelijä Pekka Seppänen tuomittiin eilen muun muassa kahdesta taposta ja kolmesta tapon yrityksestä 14,5 vuoden vankeuteen. Pohjois-Karjalan käräjäoikeus määräsi hänet vangittavaksi heti, mutta häntä ei ole keskiviikkoaamupäivään mennessä tavoitettu. Aiemmin Itä-Suomen hovioikeus oli määrännyt miehen vapautettavaksi tutkintavankeudesta poliisin vastustuksesta huolimatta.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.