Poliisi varoittaa vanhuksia huijareista – pyrkivät sisään iäkkäiden asuntoihin: "He esiintyvät palovaroittimien vaihtajana tai huoltomiehenä"

11:23
Katso videolta keinot, joilla voit välttää huijatuksi tulemisen.

Tällä viikolla vietetään Vanhusten viikkoa. Poliisilaitoksen tutkijat kertovat olleensa viime aikoina tekemisissä huijatuksi tulleiden vanhusten kanssa viikoittain. 

Poliisin mukaan etenkin petoksia ja maksuvälinepetoksia on esiintynyt viime vuosina paljon.

Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen mukaan varkaus, törkeä varkaus, petos, vakuutuspetos ja maksuvälinepetos ovat tyypillisiä rikoksia, joissa asianomistajina heidän tilastoissaan ovat yli 65-vuotiaat. 

– Sosiaalisen median puolella useampi onkin jo kommentoinut, että taasko poliisi muistuttaa huijauksista. Kyllä vain, ja teemme niin myös jatkossa, tiedotteessa kerrotaan.

Tarinat vaihtuvat

Poliisitarkastaja Teemu Saukonniemen mukaan keskeistä huijauksissa on se, että tarinat vaihtuvat.

− Tyypillisesti huijari pyrkii pääsemään ikääntyneen asuntoon eri verukkeilla. Tässä onnistuessaan hän sitten lähtee pankkikortit ja pankkitunnukset mukanaan.

Poliisi kertoo tiedotteen mukaan aktiivisesti erilaisista huijausmuodoista ja niiden yrityksistä, jotta etenkin ikäihmisten omaiset tunnistaisivat riskin oman läheisen näkökulmasta.

− Länsi-Uudellamaalla tuoreimmissa tapauksissa tekijät ovat esiintyneet palovaroittimien vaihtajana tai huoltomiehenä, Saukoniemi toteaa.

Entuudestaan tuttuja huijausmuotoja ovat muun muassa poliisina ja koronatarkastajana esiintyminen.

Poliisi muistuttaa myös puhelimitse tapahtuvista huijausyrityksiä. 

− Pankkitunnuksia ei tule antaa kenellekään, sillä pankki tai viranomaiset eivät niitä kysele, tiedotteessa todetaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja