Poliisi: Valkeakosken murhien raakuus ja julmuus ilmeistä – viranomaiset selvittävät kuumeisesti, miksi kaksi miestä murhattiin

0:32

Valkeakosken murhasta epäiltynä vangittiin tänään myös toinen mies. Kahdesta murhasta epäillään tällä hetkellä kahta, vuosina 1989 ja 1985 syntyneitä miehiä.

Viranomaiset löysivät perjantain ja lauantain välisenä yönä kaksi miestä kuolleena asunnosta Valkeakoskella Pirkanmaalla. Pelastuslaitos kutsuttiin paikalle, kun kerrostalohuoneistosta levisi savun hajua porraskäytävään. Kuolleina löydetyt vuosina 1980 ja 1989 syntyneet miehet olivat huoneiston asukkaita.

Epäillyt ovat tähän mennessä pysyneet vaitonaisina, ja poliisin mukaan vaikenemisen muuri on toistaiseksi pitänyt.

– Nyt selvitetään asioita muuta kautta. Kunhan saadaan vähän selvyyttä muuten, niin katsellaan, tapauksen tutkinnanjohtaja Jari Kinnunen kommentoi MTV Uutisille.

Poliisi selvittää, oliko teossa suunnitelmallisuutta

Poliisi ei tässä vaiheessa halua tuoda julkisuuteen käsityksiään siitä, mitä asunnossa on tapahtunut tai millä välineellä tai tavalla rikos on tapahtunut. Murhan kriteereinä on se, että kokonaisuuden törkeyden lisäksi teko on joko suunnitelmallinen tai tekotavaltaan raaka ja julma.

– [Raakuutta ja julmuutta käsittelevä peruste] on ilmeinen, mutta [suunnitelmallisuutta koskevaa perustetta] sovitellaan, Kinnunen kommentoi.

– Kyllä se näin on, Kinnunen vastaa kysymykseen siitä, pidetäänkö tekoa murhana sen raakuuden ja julmuuden vuoksi.

Poliisi selvittää asiaa "pakoputket punaisina"

Kaikki osapuolet, niin epäillyt kuin uhrit, ovat olleet aiemmassa historiassaan poliisin kanssa tekemisissä, mutta Kinnusen mukaan näillä ei ole tilillään "mitään dramaattista". Hän kuvailee, ettei näillä ole "mitään ihmeellistä taustaa".

Illan tapahtumia ja esimerkiksi epäiltyjen suhdetta selvitetään kuitenkin kuumeisesti.

– Selvitetään koko ajan. Miehet ja naiset ovat kentällä, menevät pakoputki punaisena ympäri kyliä, Kinnunen kuvailee tutkinnan vaihetta.

– Selvitetään sitäkin, mikä on mahtanut tällaiseen johtaa, hän kertoo.

Kahden 18. tammikuuta tapahtuneen murhan lisäksi miehiä epäillään asunnossa tapahtuneen tulipalon osalta tuhotyöstä ja ajoneuvon anastamisen osalta varkaudesta.. Lisäksi seuraavana päivänä Akaassa tapahtuneen auton polton osalta heitä epäillään vahingonteosta. Kinnusen mukaan näitä saatetaan tulla epäilemään jatkossa myös muista rikoksista.

Kaksoismurhasta epäillyt miehet poistuivat poliisin aiemman kertoman mukaan rikospaikalta uhrin autolla. Se löytyi myöhemmin poltettuna naapurikaupunki Akaasta. Miehet saatiin kiinni niin ikään Akaasta asunnon piha-alueelta.

Rikoshistoriassa aseita ja amfetamiinia

Nyt vangitulla on vuosien mittaan kertynyt tuomioita muun muassa huumerikoksista, kertoo STT. Esimerkiksi viime lokakuussa hänet tuomittiin rattijuopumuksesta, huumausaineen käyttörikoksesta ja lievästä ampuma-aserikoksesta 50 päivän vankeuteen. Hän kärähti auton ratista ilman korttia ja oli käyttänyt amfetamiinia ja muita päihdyttäviä aineita. Lievä ampuma-aserikos tuli starttipistoolin patruunoista.

Viime vuonna hänet on tuomittu käräjillä myös huumausainerikoksesta ja toisesta lievästä ampuma-aserikoksesta. Hänen asunnoltaan löytyi toukokuussa reilut 10 grammaa amfetamiinia ja pistoolin ja pienoiskiväärin patruunoita. Tuolloin hänelle tuomittiin kolme kuukautta ehdotonta vankeutta.

Vuonna 2014 Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi miehen kymmenestä rikoksesta kuuden kuukauden vankeuteen. Häneltä muun muassa löydettiin toimintakuntoinen omavalmisteinen kynäpistooli ja nyrkkirauta. Muut rikokset olivat omaisuus- ja huumausainerikoksia.

Kynäpistooli, nyrkkirauta ja varkauksia

Toinen, 33-vuotias vangittu tuomittiin viimeksi viime perjantaina varkaudesta, kun hän oli varastanut kaupasta marraskuussa muun muassa neljä lonkerotölkkiä ja bluetooth-kaiuttimen.

Joulukuussa hänet tuomittiin näpistyksestä, järjestystä ylläpitävän henkilön vastustamisesta ja toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen tai aineen hallussapidosta. Marraskuussa hänet tuomittiin heinäkuussa tapahtuneesta näpistyksestä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja