Poliisi: Useampi Uber-taksi syyteharkinnassa

Aja Uberilla ja kata autosi kuluja, hehkuttaa yrityksen nettisivusto. Tosin poliisi pitää näitä Uber-kuljettajia luvattomina takseina. Pikkujouluaikaan pimeät kyydit korostuvat. Useampi Uber-tapaus on edennyt jo syyteharkintaan.

Onko Uber-kuljettajilla lupa?

– Suomessa taksiliikenteen harjoittaminen vaatii luvan. Jos lupa olisi, siinä ei mitään laitonta olisikaan. Eteen tulevaa luvatonta taksiliikennettä poliisi selvittelee joko paikan päällä pysäytettäessä tai sitten tehdään tutkintapyyntö, kertoo ylikomisario Pekka Höök Helsingin poliisilaitokselta.

Mikä herättää epäillyn Uber-autosta?

– Jokin siinä pysäytetyssä autossa herättää epäilyn. Poliisi voi suoraan kysyä asiaa kuljettajalta ja asiakkailta. 

Montako Uber-tapausta on edennyt syyteharkintaan?

– Useampi Uber-tapaus on tällä hetkellä syyteharkinnassa. Sitten on joitain sellaisia tapauksia, joissa on edetty rangaistusvaatimusmenettelyyn. Ne ovat vielä syyttäjän vahvistusta vailla. 

Minkälaisia rangaistusvaatimuksia tällaisesta toiminnasta on olemassa?

– Luvaton taksiliikenteen harjoittaminen. 

Tuleeko pimeiden kuljettajien määrä kasvamaan?

– Ilmiö on ollut jo pidempään olemassa. Pikkujouluaikana se korostuu. Potentiaalisia asiakkaita löytyy. Jos haluaa varmasti varman ja turvallisen kyydin, poliisi suosittelee luvallisia kulkuneuvoja. Silloin tietää pääsevänsä varmasti kotiin.

Onko muuta ilmennyt?

– Pimeissä takseissa on aina valitettavasti sekin puoli, että joku asiakas huomaa, että tililtä on hävinnyt enemmän rahaa kuin on pitänyt. Myös muita ongelmia on ilmennyt.

Rikkooko asiakas lakia hypätessään Uber-kyytiin?

– Minulla ei ole tiedossa tapauksia, joissa asiakas olisi syyllistynyt johonkin rikolliseen tekoon. 

Lue myös:

    Uusimmat