Poliisi: Ulkomaisia työntekijöitä vedätetty kerrostalotyömaalla – ylipitkiä päiviä ja palkkojen takaisinmaksua työnantajalle, rikoshyöty noin 300 000 euroa

2:17
Poliisin mukaan useita tuhansia ihmiskaupparikoksia jää piiloon - värvääjät vaativat ulkomaisilta työntekijöiltä kynnysrahaa

Lahtelaisella rakennustyömaalla epäillään mittavaa kiskontaa sekä työntekijöiden hyväksikäyttöä, kertoo Itä-Uudenmaan poliisi.

Poliisin mukaan yhtiö on käyttänyt hyväksi työntekijöiden tietämättömyyttä työaikalaista sekä työsopimuksensa ehdoista. Ulkomaalaisilla työntekijöillä on teetetty pitkiä työpäiviä ilman viikkolepoa ja palkanlisiä. Lisäksi työntekijät ovat joutuneet palauttamaan osan palkastaan takaisin työnantajalleen, poliisi kertoo. Poliisi epäilee, että työntekijöille on jätetty maksamatta palkkoja hieman alle 300 000 euron arvosta.

Poliisi teki kerrostalon työmaalle tarkastuksen aluehallintoviranomaisten kanssa syyskuussa 2021. Poliisi on avannut tapauksessa esitutkinnan yhtiön toimintavuosille 2019–2021. Näiden vuosien aikana yhtiön työntekijöinä on ollut sekä suomalaisia että ulkomaalaisia henkilöitä.

Uutisesta tiedottamisen jälkeen poliisi julkaisi blogikirjoituksen, jossa se avasi tarkemmin työperäiseen hyväksikäyttöön ja sen tutkintaan liittyviä haasteita.

– Merkittävin haaste ei enää alueellamme ole tunnistaminen tai viranomaisten osaaminen vaan näytön rakentaminen. Kansainvälisen luonteen vuoksi lähes jokainen esitutkinta vaatii kansainvälisten instrumenttien käyttöä. Tämä tuo tutkintaan pitkiäkin viiveitä ja asianosaisten tavoittaminen on maasta poistumisen vuoksi haastavaa. Vastaukset voivat kestää pitkään, tai niitä ei saada ollenkaan.

Poliisin mukaan tämä voi johtaa jopa esitutkinnan päättämiseen.

– Toinen merkittävä haaste koskee työperäisen ihmiskaupan uhrin mahdollisuutta tunnistaa kohtaamaansa lainvastaista tai riistävää toimintaa ja ymmärtää Suomen lainsäädäntöä. Tässä asiassa meistä jokainen voi ympäristöään ja käyttämiään palveluita havainnoimalla toimia tasavertaisemman ja oikeudenmukaisemman toimintaympäristön hyväksi, kirjoittavat rikostarkastaja Sari Malinen, rikoskomisario Heidi Niemi ja rikoskomisario Hans Pirttilä Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen talous- ja lapsirikostutkintayksiköstä.
 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja