Poliisi tutkii laajaa petosrikoskokonaisuutta – uhreja houkuteltu kryptosijoittajiksi, rikoshyötyä yritetty saada jopa yli 600 000 euroa

Itä-Uudenmaan poliisi tutkii laajaa petosrikoskokonaisuutta, jossa useita asianomistajia on houkuteltu kryptovaluuttasijoitustoimintaan.

Tutkinnanjohtaja rikoskomisario Juha Springare kertoo epäillyn olleen vangittuna useamman viikon useista petos- ja rahanpesurikoksista. Tutkinnan edetessä uusia uhreja on ilmennyt lisää.

Uhreille uskoteltiin, että kyseessä on yritystoimintaan perustuva sijoittaminen, jossa on mahdollisuus ansaita huomattavia tuloja ilman riskejä.

Tosiasiallisesti pääepäilty on ottanut uhrien nimissä lainoja eri rahoitusyhtiöiltä. Epäillyt rikokset toteutettiin vuoden 2022 syyskuun ja vuoden 2023 helmikuun välisenä aikana.

– Tällä hetkellä tiedossamme oleva yhteisvahinko on noin 200 000 euroa, mutta rikoshyötyä on yritetty saada jopa yli 600 000 euroa, Springare kertoo.

Tutkimus: Yhä useampi lankeaa nettihuijaukseen - mikä neuvoksi? 9:39
Katso myös: Tutkimus: Yhä useampi lankeaa nettihuijaukseen – mikä neuvoksi?

Toiminta suunnitelmallista

Esitutkinnan mukaan epäilty on toteuttanut teot erittäin suunnitelmallisesti ja suurimmalta osin häivyttänyt sekä kätkenyt rikoksilla saamansa varat.

– Samainen epäilty on käyttänyt myös toista tekotapaa, missä hän on ehdottanut ulkomaalaistaustaisille taksinkuljettajille parempaa ansaintamahdollisuutta. Tällä tavalla erehdyttäen hän on saanut haltuunsa uhrien henkilötietoja ja hakenut lainoja heidän nimissään, sanoo Springare.

Rikoskokonaisuuden rahanpesut on toteutettu kryptovaluuttaa hyödyntäen. Näin varojen alkuperää selä kätkettyä omaisuutta on saatu häivytettyä.

Poliisi on saanut jäljitettyä huomattavan määrän varallisuutta kryptovaluuttalompakoihin, mutta niiden takavarikointi on haasteellista.

Uhreja saattaa olla enemmänkin

Springare pitää mahdollisena, että uhreja saattaa ilmaantua lisää. Uhreja on jo yli kymmenen pääkaupunkiseudun, Pirkanmaan sekä Hämeen alueelta.

Rikoskomisario ohjeistaa uhriksi joutuneita tekemään rikosilmoituksen paikan päällä tai viime kädessä poliisin nettisivuilla.

Lue myös:

    Uusimmat