Poliisi torjuu rekisteriurkintaa koskevat tietopyynnöt

Poliisi kieltäytyy luovuttamasta rekisteriensä katselutietoja ilman väärinkäytösepäilyä. Korkeimmalta hallinto-oikeudelta odotetaan ennakkopäätöstä siitä, onko kansalaisilla oikeus tietoihin muutenkin.

Jos henkilö pyytää tietoja siitä, ketkä poliisissa ovat katsoneet hänen rekisteritietojaan, poliisi ohjaa hänet tekemään rikosilmoituksen omalle poliisilaitokselleen. Virkarikostutkinnan kautta lokitietoja voi mahdollisesti saada.

Poliisin tulkinta julkisuuslaista on vastoin Kuopion hallinto-oikeuden päätöstä. Se katsoi lokakuussa 2012, että Pohjois-Savon poliisilaitoksen on luovutettava kaikki lokitiedot niitä pyytäneelle.

Poliisilaitos on vienyt asian korkeimpaan hallinto-oikeuteen, jossa se on ollut valmistelussa marraskuusta 2012 lähtien. Tulossa on siis ennakkopäätös, joka linjaa, onko kansalaisella oikeus saada lokitiedot poliisilta ilman erityisiä perusteluita .

Poliisilaitos vetosi pyyntöjen työläyteen ja taktisiin tietoihin

Asia kävi kaksi kertaa Kuopion hallinto-oikeudessa. Aluksi poliisilaitos kieltäytyi antamasta mitään lokitietoja. Hallinto-oikeus kumosi päätöksen, minkä jälkeen poliisilaitos antoi tiedot vain niiden virkamiesten osalta, joiden epäiltiin katsoneen pyytäjän rekisteritietoja asiattomasti.

Oikeus tyrmäsi tämänkin ja määräsi antamaan kaikki tiedot. Päätöksen mukaan tiedon antamiseen ei vaikuta se, onko käynnissä rikostutkinta vai ei.

– Jos tätä edellytettäisiin, riippuisi ( ) tiedon saaminen siitä, onko viranomainen ryhtynyt valvontatoimiin. Tiedonsaantioikeus ei voi tässä tapauksessa riippua viranomaisen toimista, hallinto-oikeus perustelee.

Oikeuskäsittelyjen aikana poliisilaitos on vedonnut mm. tietopyyntöjen hoitamisen työläyteen ja siihen, että tietojen antaminen voisi paljastaa tärkeitä taktisia tietoja.

Poliisihallitus: Saatamme hakea muutosta lainsäädäntöön

Poliisihallituksen mukaan jokainen julkisuuslain nojalla tehtävä tietopyyntö harkitaan yksilöllisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kysyjällä pitää olla konkreettinen epäily väärinkäytöksestä.

– On ihan luontevaa, että näissä tapauksissa ensisijaisesti kehotetaan tekemään rikosilmoitus, ylitarkastaja Harri Kukkola selittää.

Pelkkä uteliaisuus ei siis riitä perusteluksi tietojen saamiselle. Kukkolan mukaan suurin pelko lokitietojen antamisessa on se, että rikolliset alkavat hyödyntää tietopyyntöjä. Lokitiedoista käy ilmi, kuka on katsellut tietoja ja milloin.

– Tämä voisi olla rikolliselle tapa saada selville, onko poliisi osoittanut kiinnostusta hänen suuntaansa.

Kukkola korostaa, että poliisihallitus toimii asiassa Tietosuojavaltuutetun linjauksen mukaisesti. Poliisissa odotetaan mielenkiinnolla KHO:n päätöstä.

– Päätöksellä on todennäköisesti vaikutusta siihen, miten lokitietojen tarkastamiseen liittyvää lainsäädäntöä sovelletaan Poliisihallinnossa vastaisuudessa. Toki jos KHO katsoo, että kaikki lokitiedot on annettava pyytäjille, on mahdollista, että lähdemme hakemaan muutosta lainsäädäntöön.

Twitter: @svuorikoski

Lue myös:

    Uusimmat