Poliisi saa takavarikoida kuljettajan kännykän – paitsi, jos se on esimerkiksi uusi iPhone

Kännykkäänsä ajon aikana lainvastaisesti käyttävien kuljettajien on syytä olla tietoisia tästä lakipykälästä.

Poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja, ylikomisario Dennis Pasterstein muistuttaa eilen keskiviikkona julkaisemassaan twiitissä, että poliisilla on oikeus takavarikoida kännykkäänsä ajon aikana puhuneen kuljettajan puhelin rikoksentekovälineenä.

Toistaiseksi yhtäkään puhelinta ei ole Pastersteinin mukaan takavarikoitu, mutta lähinnä siitä syystä, että "uusien asioiden jalkauttaminen vie aikaa".

Pasterstein viittaa twiitissään lakiin sakon ja rikesakon määräämisestä. Lain ensimmäisen luvun ensimmäisessä pykälässä todetaan seuraavaa:

Tämän lain mukaisessa menettelyssä voidaan seuraamukseksi määrätä:

  1. sakkorangaistus rikkomuksesta, josta ei ole säädetty ankarampaa rangaistusta kuin sakko tai enintään kuusi kuukautta vankeutta;
  2. rikesakko rikkomuksesta, jonka rangaistukseksi rikesakko on erikseen laissa säädetty;
  3. enintään 1 000 euron suuruinen menettämisseuraamus 1 tai 2 kohdassa tarkoitetun rangaistuksen ohella.

Olennaista on kohdassa kolme mainittu korkeintaan tuhannen euron suuruinen menettämisseuraamus.

– Auton menettäminen pitää suorittaa oikeuden kautta, sakkomenettelyssä riittää pidättämiseen oikeutetun virkamiehen päätös 1000 € asti, Pasterstein kirjoittaa.

Yli tuhannen euron puhelinta, kuten esimerkiksi iPhone X:ää, poliisi ei siis voi takavarikoida kuljettajalta, joka on käyttänyt sitä ajon aikana lainvastaisella tavalla.

***

Drive-in-pankki palveli Helsingissä 1960-luvulla 0:44

Lue myös:

    Uusimmat