Mainos

Poliisi: Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen kokoontumisia itsenäisyyspäivänä ei voi kieltää ennakkoon

Poliisi ei voi estää ennakolta Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen (PVL) kokoontumisia, mielenilmaisuja tai tunnusten käyttöä itsenäisyyspäivänä, koska päätös järjestön Suomen osaston sekä alueosastojen lakkauttamisesta ei ole vielä lainvoimainen. Poliisihallitus kertoo asiasta tiedotteessaan.

Kokoontumisiin ja mielenilmauksiin voidaan silti puuttua, mikäli yleinen järjestys ja turvallisuus niin vaativat tai poliisi epäilee, että lakia rikotaan. Näin on myös kaikkien muiden tahojen kohdalla.

Pirkanmaan käräjäoikeus hyväksyi Poliisihallituksen kanteen Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen Suomen osaston ja sen alaosastojen lakkauttamiseksi viime viikolla. Samalla määrättiin lakkautettavaksi Pohjoisen Perinne -yhdistys, joka on muun muassa pyörittänyt PVL:n verkkokauppaa ja toiminut Magneettimedian julkaisijana.

Yhdistyslain mukaan rekisteröidyn yhdistyksen toimintaan voitaisiin puuttua heti, mutta rekisteröimättömän yhdistyksen toimintaan vasta, kun lakkautuspäätös on saanut lainvoiman.

PVL ei ole rekisteröity yhdistys. Sen sijaan Pohjoinen perinne ry:n osalta käräjäoikeuden päätös on täytäntöönpanokelpoinen. Poliisihallitus kertookin, että toimiin yhdistyksen julkaiseman lehden ja ylläpitämän verkkokaupan lakkauttamiseksi on ryhdytty.

Poliisihallitus kertoo tiedotteessaan, että jos Pirkanmaan käräjäoikeuden päätös PVL:n lakkauttamisesta ei jää lainvoimaiseksi, poliisihallitus vaatii järjestölle väliaikaista toimintakieltoa hovioikeudelta.  

Oikeuden päätös tulee lainvoimaiseksi korkeimman oikeuden ratkaisulla, tai jos alempien oikeusasteiden ratkaisuista ei valiteta määräaikaan mennessä. PVL:n edustajat ovatkin kertoneet valittavansa Pirkanmaan käräjäoikeuden tekemästä lakkauttamispäätöksestä hoviin.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.