Mainos

Poliisi: Näin tunnistat rikollisten asentaman kortinlukijan ja estät tunnuslukusi viemisen

Pirkanmaalta on löytynyt eilisen ja tämän päivän aikana rikollisten asentamia skimmauslaitteita eli korttitietoja varastavia laitteita neljältä huoltoasemalta. Sisä-Suomen poliisin mukaan kyseisten huoltoasemien asiakkaiden korttitietoja ei ole kuitenkaan päätynyt rikollisten haltuun. Laitteet ovat jo poliisilla.

Lisäksi Tampereella oli rikottu kylmäaseman raha-automaatti.

Poliisi huomauttaa, että rikollisten asentaman kortinlukulaitteen voi tunnistaa siitä, että se usein heiluu ja on muovinen. Alkuperäinen on metallinen ja tukevasti kiinni.

Rikolliset asentavat automaatteihin tuolloin myös näppäimistön yläpuolelle uuden levyn, jossa on pieni reikä kameraa varten.

Kädellä näppäimistön peittäminen ei poliisin mukaan riitä, sillä yksittäisellä sormella näppäilyn tunnusluvun voi tunnistaa helposti.

Näin pin koodi maksuautomaatti pankkiautomaatti skimmaus
Tee näin. Suojaamalla numeronäppäimistön esimerkiksi kädellä tai lompakolla estät kameraa tallentamasta pin-koodiasi. Copyright: Lehtikuva. Photographer: Heikki Saukkomaa.
Ei näin pin koodi maksuautomaatti pankkiautomaatti skimmaus
Ei näin. Suojaamattoman näppäimistön kuvaaminen on asennetulle kameralle helppoa. Copyright: Lehtikuva. Photographer: Heikki Saukkomaa.

Poliisin mukaan tunnuslukua näppäillessä on hyvä opetella käden peittämisen lisäksi tapa, joka estää muita ihmisiä tai kameraa näkemästä sormien liikkeen näppäimillä. Pelkän etusormen käyttäminen paljastaa helposti näppäilyt, mutta jos näppäillessä käyttää esimerkiksi kolmea sormea tai on näppäilevinään eri näppäimiä, ei oikea numerosarja paljastu niin helposti.

Poliisin mukaan on syytä ilmoittaa hätäkeskukseen, jos epäilee, että kortinlukijalaitteeseen on asennettu skimmauslaite. Vaihtoehtoisesti ilmoituksen voi tehdä huoltoasemalle tai kylmäasemalla näkyvään puhelinnumeroon.

40394447

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.