Pelkäätkö, että maksukorttisi kopioidaan? Voit estää sen yksinkertaisella keinolla

Näin pin koodi maksuautomaatti pankkiautomaatti skimmaus
Tee näin. Suojaamalla numeronäppäimistön esimerkiksi kädellä tai lompakolla estät kameraa tallentamasta pin-koodiasi. Copyright: Lehtikuva. Photographer: Heikki Saukkomaa.
Ei näin pin koodi maksuautomaatti pankkiautomaatti skimmaus
Ei näin. Suojaamattoman näppäimistön kuvaaminen on asennetulle kameralle helppoa. Copyright: Lehtikuva. Photographer: Heikki Saukkomaa.

Hämeen poliisi kertoi viime viikolla Hauhon ABC:n polttoaineautomaattiin kiinnitetystä korttikopiointi- eli skimmauslaitteesta, joka oli poikkeuksellisesti asetettu pankkiautomaatin sisälle.

Yleensä lukulaitteet kiinnitetään pankki- tai polttoaineautomaatteihin automaatin ulkopuolelle varsinaisen kortin syöttöaukon päälle. ABC-asemalla ollut laite oli kiinnitetty maksupäätteen ja maksuautomaatin tietoliikennettä välittävän verkkokytkimen väliin. Ilmeisesti skimmaajien tarkoituksena oli kopioida maksupäätteeltä asiakkaiden maksukortti- ja maksukorttien pin-kooditietoja.

Epäiltyjen kertoman mukaan laitetta oli tarkoitus käyttää yhdessä maksupäätteeseen asennettavan kameran avulla, jolloin olisi saatu sekä korttien että pin-koodien tiedot.

Poliisi muistuttaakin, että pankkiautomaattien ja polttoainepisteiden maksuautomaattien käyttö on edelleen turvallista, kun muistaa laittaa käden numeronäppäimistön päälle pin-koodin näpyttelyn ajaksi. Näin kamera ei pääse tallentamaan maksukortin pin-koodia, jota kopioidun kortin käytössä tarvitaan.

Sisäpuolelle asennetulla laitteella on vähennetty rikoksen paljastumista, sillä ulkopinnalla havaittavissa on vain kamera. Muutamissa viime vuoden skimmaustapauksissa rikos paljastui juuri maksuautomaatin pintaan asennettuijen kopiointilaitteiden vuoksi.

Nyt takavarikoidulla laitteella saatiin tallennettua dataa, jossa oli pankkikorttien numeroita vain osittain, koska turvatekniikalla osa kortin tiedoista oli salattu. Tätä tietojärjestelmän sisällä olevaa salausta eivät rikolliset ole pystyneet purkamaan.

Poliisi kertoo tiedotteessaan, että Euroopan unionin maissa on huomattavasti EU:n ulkopuolisia maita tarkemmat turvatoimet, ja Suomessa turvatoimet ovat vielä tiukemmat.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja