Poliisi myönsi Elokapina-virheensä – erityisen ongelmallista on poliisin vääristävä vaikutus mielipiteeseen liikkeestä, sanoo tutkija: "Nakertaa luottamusta"

Miksi poliisi liioitteli Elokapinan turvallisuusuhkaa? Näin filosofi ja oikeustieteilijä arvioivat 9:00
Katso video: Miksi poliisi liioitteli Elokapinan turvallisuusuhkaa? Näin filosofi ja oikeustieteilijä arvioivat

Tutkija on huolissaan poliisin virhearvioiden aiheuttamasta imagohaitasta.

Elokapinan mielenosoittajat lukittautuivat Valtioneuvoston portaille perjantaina. Yli 50 heistä otettiin kiinni poliisin toimesta.

Kiinniottoja tehtiin muun muassa turvallisuusuhkaan vedoten, mutta poliisi on sittemmin perunut puheensa.

– Jos herää epäilys siitä, ettei poliisin toiminta, tiedotus tai tilannearviot perustu tosiasioihin ja on harhaanjohtavaa tai ei ole neutraalia, se haittaa poliisin imagoa ja nakertaa luottamusta, oikeustieteilijä Kati Nieminen kommentoi MTV Uutiset Liven haastattelussa.

– Ongelmallista on erityisesti se, että poliisista tulee mielipidevaikuttaja, hän jatkaa. 

Suomalaisilla tutkitusti vahva luotto poliisiin

Nieminen huomauttaa, että suomalaisten luottamus poliisiin on tutkitusti vahva. 

Vaikka yksittäiset toimet voivat horjuttaa osan suhtautumista poliisiin, ei Nieminen usko perjantaisten toimien rapauttavan yleistä luottamusta poliisiin.

– Toivottavasti selvittely jatkuu ja poliisi korjaa tiedotuslinjaansa ja ehkä harkitsee uudestaan sitä, minkälaisilla rikosnimikkeillä, jos millään, lähdetään näitä mielenosoittajia tutkimaan.

Helsingin poliisilaitokselle on lähetetty perjantain toimia koskeva selvityspyyntö. Kun Helsingin poliisilaitos antaa aikanaan pyydetyn selvityksen, asia siirtyy Poliisihallituksen arvioitavaksi.

Poliisi myöntänyt virhearvion

Poliisi on myöntänyt tehneensä virheitä Elokapinan viimeviikkoisen mielenilmauksen tilannearviossa. Valtionjohtoa ei evakuoitukaan valtioneuvoston linnasta, kuten poliisi aluksi väitti.

– Ymmärtääkseni linnan sisällä ei ole ollut konkreettista uhkaa, vaikka ulkopuolella on vähän meteliä ollutkin, niin kuin nyt mielenosoituksissa tavanmukaista tahtoo ollakin, Helsingin poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Heikki Kopperoinen kommentoi MTV Uutisille viikonloppuna. 

Myös viestintä olisi voinut onnistua poliisin mukaan paremmin.

– Käytetyt sanavalinnat ja ilmaisut ovat ehkä olleet vähän voimakkaita ja tulkinnanvaraisia. Tulevaisuudessa pitää kiinnittää huomiota siihen, miten viestimme, kun kerromme tämäntyyppisistä tilanteista, Kopperoinen kommentoi. 

Lue myös:

    Uusimmat