Toimiko poliisi puolueettomasti Elokapinaa kohtaan? Tutkija: "Kun katsotaan toimintaa vuoden ajalta, syntyy vaikutelma vastakkainasettelusta"

9:00
Katso video: Miksi poliisi liioitteli Elokapinan turvallisuusuhkaa? Näin filosofi ja oikeustieteilijä arvioivat

Poliisi otti kiinni Elokapinan kymmenpäiväisen Syyskapina-mielenosoituksen aikana yhteensä muutama sata mielenosoittajaa. 

Viimeksi perjantaina 52 mielenosoittajaa otettiin kiinni Valtioneuvoston linnan edustalta turvallisuusuhkaan vedoten.

Elokapina on itse syyttänyt Helsingin poliisia muun muassa siitä, että järjestön mielenosoittajia pidettiin ”poliittisina vankeina”

Tutkija, filosofi Henrik Rydenfelt ymmärtää mahdollisesti syntyvän mielikuvan poliisin ennakkoluuloista järjestöä kohtaan.

– Voi ymmärrettävästi nousta kysymyksiä siitä, toimiiko poliisi täysin puolueettomasti oman roolinsa mukaisesti näiden mielenosoitusten suhteen vai onko se ottanut ennakkoon kannan, että tällainen mielenosoitus tulee päättää tai sitä ei tulisi pitää, Rydenfelt sanoo.

Elokapinan kanssa ongelmia jo aiemmin

Poliisi on ollut otsikoissa Elokapinaa kohtaan tekemistään toimista aiemminkin. Tuoreessa muistissa on esimerkiksi kaasun sumuttaminen mielenosoittajien kasvoille vuosi sitten.

– Kun katsotaan kokonaisuutta ja poliisin toimintaa tässä reilun vuoden verran, voi syntyä vaikutelma, että poliisilla on vastakkainasettelu mielenosoittajien kanssa, mitä ei tietenkään pitäisi olla, Rydenfelt sanoo. 

Rydenfeltin mukaan jo mielikuvilla poliisin ennakkoluuloista on kielteinen vaikutus kansalaisten luottamukseen. 

– Se on tietysti omiaan rapauttamaan luottamusta poliisiin. Etenkin, kun se yhdistyy tällaisiin ilmeisiin virheisiin, joita joudutaan korjaamaan myöhemmin, hän jatkaa. 

Helsingin poliisilaitokselle on lähetetty perjantain toimia koskeva selvityspyyntö. Kun Helsingin poliisilaitos antaa aikanaan pyydetyn selvityksen, asia siirtyy Poliisihallituksen arvioitavaksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja