Poliisi: Presidentti Niinistö ja ministereitä siirrettiin eilen turvaan Elokapinan tieltä

9:04
Katso tutkinnanjohtajan haastattelu: "Turvallisuusuhkaan on suhtauduttu vakavasti."

Elokapinan perjantaiseen (8.10.) mielenosoitukseen Valtioneuvoston linnalla osallistuneita epäillään alustavassa esitutkinnassa kokouksen estämisestä, niskoittelusta poliisia vastaan ja törkeästä julkisrauhan rikkomisesta.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Juha-Matti Suominen toteaa MTV Uutiset Livelle, että Elokapinan aiheuttamaa turvallisuusuhkaa on pidetty merkittävänä.

– Valtioneuvoston linnan turvallisuushenkilökunta on joutunut ohjaamaan rakennuksessa olevia henkilöitä vaihtoehtoisia reittejä pois. Faktaa on, että on tyhjennetty valtionjohtoa pois rakennuksesta. Turvallisuusuhkaan on suhtauduttu vakavasti, Suominen sanoo.

Poliisi julkaisi MTV:n haastattelun jälkeen tiedotteen, jonka mukaan Valtioneuvoston linnasta vietiin vaihtoehtoista reittiä ulos niin tasavallan presidentti Sauli Niinistö, ministerit kuin virkamiehetkin.

Poliisin mukaan Elokapinan mielenosoittajat eivät noudattaneet virkavallan antamaa poistumiskäskyä. Mielenosoittajat olivat erilaisin keinoin kiinnittäneet itsensä Valtioneuvoston linnan edustalle.

– On konkreettisesti liimattu käsiä ikkunaan kiinni, Suominen kertoo.

– Käytännössä on estetty kokoukseen saapuminen ainakin yhden kiireellisen henkilön osalta.

Poliisi ei ottanut MTV:n haastattelussa kantaa, oliko henkilö esimerkiksi ministeri tai virkamies.

"Jatkavat heti kun pois pääsevät"

Vahvana pelkona on ollut, että mielenosoittajat alkavat tunkeutua linnan sisätiloihin, Suominen kertoo.

– Arviossa otettu myös huomioon, että Syyskapinan aikana yksittäiseen kansanedustajaan on kohdistettu fyysistä väkivaltaa eduskuntatalon edessä. Kokonaisarviona on todettu, että kyseessä on aika uhkaava tilanne, Suominen sanoo.

Tutkinnanjohtajan mainitsema kansanedustaja on Sebastian Tynkkynen (ps.), jota poliisin mukaan useat Elokapinan mielenosoittajat tönivät.

Elokapina lausuu tiedotteessaan, että "olimme yhteydessä Valtioneuvoston linnan turvallisuuspalveluun ja kerroimme ettemme yritä rakennuksen sisälle, vaan odotamme (valtiovarainministeri) Annika Saarikkoa (kesk.) keskustelemaan kanssamme rakennuksen ulkopuolella".

– Poliisi ei voi tehdä väitteen pohjalta uhka-arvioita. Mielenosoittajat kertovat tavoittelevansa rakentavaa toimintaa, mutta aikaisemmat neuvottelut eivät ole kovin hyvin onnistuneet. Mielenosoittajat eivät ole pitäneet sovituista asioista kiinni, eivätkä noudattaneet turvallisuusviranomaisten määräyksiä. Väite siitä, että mitään ei tehdä, ei riitä siihen, että todetaan, että mitään uhkaa ei ole, Suominen sanoo.

Suomisen mukaan kiinniotettuja Elokapinan mielenosoittajia päästetään tällä hetkellä vapaaksi sitä mukaa kun kuulustelut valmistuvat.

– Poliisilla on vahva syy epäillä, että rikollista toimintaa jatketaan. Osa on myös kertonut, että jatkavat heti kun pois pääsevät, Suominen toteaa.Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja