Poliisi: Elokapinan tunkeutuminen Valtioneuvoston linnalle on turvallisuusuhka – "Voidaan pitää jonkinasteisena väkivallan uhkana"

MTV paikalla: Poliisi hajoittaa Elokapinan mielenosoituksen 3:52
MTV paikalla: Näin poliisi hajotti Elokapinan mielenosoituksen

Ympäristöliike Elokapinan mielenilmaus jatkuu edelleen, järjestyksessään 10. päivää – tällä kertaa Valtioneuvoston linnan edustalla.

Elokapina ilmoitti aamupäivällä lukittautuneensa ja liimautuneensa Valtioneuvoston linnan sisäänkäynneille.

Helsingin poliisi raportoi tapahtumista aktiivisesti myös Twitter-tilillään

Poliisi on noin tunti sitten antanut mielenosoittajille poistumiskäskyn, mutta protestoijat eivät ole noudattaneet poliisin käskyä. 

Ylikomisario Jarkko Lehtisen mukaan Valtioneuvoston linnan eteen kokoontuneet Elokapinan edustajat ovat tukkineet portaikon niin, ettei rakennukseen pääse sisään tai ulos.

Lehtisen mukaan tunkeutumisella on luotu turvallisuusuhka, sillä Elokapinan mielenilmauksella on pyritty vaikuttamaan Valtioneuvoston linnan sisällä käynnissä olevaan istuntoon. 

– Valtioneuvoston rakennukset nauttivat erityistä julkisrauhan suojaa, jolla turvataan valtion päätöksentekokykyä. 

– Suomessa ei ole hyväksyttyä vaikuttaa valtioneuvoston jäseniin rajoittamalla, uhkaamalla tai painostamalla, tviitissä huomautetaan., 

Ylikomisario Lehtisen mukaan tilannetta voidaan pitää tietyssä mielessä jonkinasteisena väkivallan uhkana.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Kiinni otettuja Elokapinan edustajia tullaan  Lehtisen mukaan syyttämään ainakin poliisia vastaan niskoittelusta, mutta lisäksi arvioidaan muita rikosnimikkeitä.

Kyseeseen voi Lehtisen mukaan tulla esimerkiksi törkeä julkisrauhan rikkominen.

Tästä on kyse

Elokapina ilmoitti tänään kello 10.45, että Elokapina on lukittautunut ja liimautunut Valtioneuvoston linnan sisäänkäynneille. 

Ympäristöliikkeen 10-päiväisen mielenilmauksen tavoitteena on ollut se, että Suomen päättäjät julistaisivat Suomeen ilmasto- ja ympäristöhätätilan.

Tiedotteessaan Elokapina kertoo haluavansa kohdata etenkin valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.), joka liikkeen edustajien mukaan ei ole keskustellut Elokapinan edustajien kanssa.

Ympäristöliike vaatii päättäjiltä toimia ilmastokriisin hillitsemiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat