Mainos

Poliisi listasi ilotulittajan kymmenen käskyä: Muista hyvät käytöstavat ja ota muut huomioon

Poliisi ohjeistaa uudenvuoden juhlijoita ottamaan ennen kaikkea huomioon turvallisuuden. Oman ja läheisten.

Oulun poliisi on listannut kymmenen ohjetta, joiden avulla juhlat voi juhlia ja raketit räjäyttää ilman vaurioita ja virkavaltaa.

– Vastuuntuntoinen porukka esimerkiksi estää juopunutta kaveria käsittelemästä ilotulitteita. Poliisi näkee valitettavan usein uutena vuotena liikkeellä alaikäisiä päihtyneitä. Toivomme, että vanhemmat kantavat vastuunsa tässä asiassa, eivätkä osta alaikäisille päihteitä ja ilotulitteita, muistuttaa ylikomisario Arto Autio.

1:52

Kymmenen ohjetta uudenvuoden juhlijoille:

1) Ilotulitteita ei saa käsitellä juopuneena.

2) Älä luovuta ilotulitteita alaikäisten tai päihteiden vaikutuksen alaisten käytettäväksi.

3) Alaikäiset eivät saa pitää edes hallussaan ilotulitteita. Alaikäisiltä takavarikoidaan ilotulitteet poikkeuksetta, eikä näistä aiheutunutta rahallista menetystä korvata.

Aikuinen: älä hanki ja anna ilotulitteita alaikäiselle lapselle.

4) Ilotulitteiden paukuttelu on sallittua vain uuden vuoden aattona klo 18 - 02.

5) Muista hyvät käytöstavat ja ota muut huomioon. Valitse ilotulitteiden käyttöpaikka siten, ettei se aiheuta vaaraa ihmisille, rakennuksille, ajoneuvoille eikä muullekaan omaisuudelle, eikä kohtuutonta haittaa esim. metelistä kärsiville ihmisille tai koti- ja lemmikkieläimille.

6) Suojalasien käyttö on pakollista. Lue ilotulitteen käyttöohjeet ja noudata niitä. Poistu ohjeiden mukaisesti tuotteen luota turvalliselle etäisyydelle.

7) Älä sytytä sisätiloissa ulkokäyttöön tarkoitettuja ilotulitteita.

8) Älä laukaise ilotulitteita asuinrakennuksen parvekkeelta.

9) Älä muuntele tai yhdistele millään tavalla kaupasta ostettuja tuotteita. Jos tuote ei toimi, odota vähintään 10 minuuttia. Älä käytä viallisia tai toimimattomia tuotteita, vaan palauta ne ostopaikkaan.

10) Lapsien ei pidä kerätä räjähtäneitä tai räjähtämättömiä ilotulitteita vaan jättää se vanhempien tehtäväksi.

Alkoholilla on osuutta asiaan

Oulun poliisin mukaan tyypillisimmät poliisin tehtävät vuodenvaihteessa liittyvät huonokuntoisiin päihtyneisiin, ravintoloissa ja kaduilla tapahtuviin pahoinpitelyihin ja kotihälytyksiin.

– Uusi vuosi ja uudet kujeet ovat varmasti näkemisen arvoisia myös vuonna 2018. Sen lisäksi, että ilotulitteiden vääränlainen käyttäminen on rangaistavaa, vääränlaisesta käyttämisestä aiheutuu helposti käyttäjille tai muille elinikäisiä vammoja. Sairaaloiden silmäpoliklinikat täyttyvät liian usein potilaista, joiden vammat ovat peräisin ilotulitteista, ylikomisario Autio sanoo.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.