Poliisi kohtaa yhä enemmän vastarintaa ja suunsoittoa

Poliisiin kohdistuva väkivalta on lisääntynyt reilusti viimeisen kymmenen vuoden aikana, ilmenee rikostilastoista.

Vuonna 2003 poliisin vastustamisia väkivalloin kirjattiin noin 1 200; viime vuonna tapauksia oli lähes 1 700. Erityisesti ovat lisääntyneet rikostutkinnat lievemmistä tapauksista, jolloin nimikkeenä on virkamiehen vastustaminen. Lievemmän väkivallan lisäksi kyse voi tuolloin olla henkisestä väkivallasta, kuten uhkailusta tai solvaamisesta.

Vakavimpien tapausten, eli virkamiehen väkivaltaisten vastustamisten, määrä on pysynyt kymmenen vuoden ajan melko vakaana. Tapauksia on vuosittain lähes 500.

Luvut kertovat siitä, että poliisin työ on muuttunut entistä arvaamattomammaksi, arvioi poliisijohtaja Seppo Kolehmainen poliisihallituksen valvonta- ja hälytystoimintayksiköstä.

– Alkoholin ja huumausaineiden sekakäyttö ja muiden päihdyttävien aineiden sekakäyttö saa aikaan sen, ettei ihminen välttämättä tiedä, kenen kanssa on tekemisissä. Tilanne saattaa johtaa siihen, että poliisia vastaan käytetään väkivaltaa.

Mielenterveysongelmien kasvu ja syrjäytyminen näkyvät myös. Toisaalla poliisin ammattia arvostetaan enemmän kuin koskaan, toisaalta toiset taas tekevät entistä väkevämmin vastarintaa.

– Ne, jotka syrjäytyvät, ovat suunnilleen valmiita tekemään poliisia kohtaan mitä vaan, Kolehmainen luonnehtii.

Poliiseja koulutetaan Kolehmaisen mukaan entistä tarkemmin väkivaltatilanteiden kohtaamiseen. Väkivaltakokemusten ilmoittamiseen on myös kannustettu, mikä saattaa selittää osan kasvusta.

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan 44 prosenttia poliiseista kertoo kokevansa työssään kuukausittain fyysistä väkivaltaa. Henkisen väkivallan, solvausten ja uhkausten, kohteena on jatkuvasti 63 prosenttia poliiseista.

Lue myös:

    Uusimmat