Poliisi: Kiire on korvien välissä oleva tunnetila

Poliisi on ottanut kantaa suomalaisten liikennekäyttäytymiseen.

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen lupapäällikkö Hannele Juusela ottaa tuoreessa Mitä päässäsi liikkuu? -kolumnissaan kantaa monia suomalaisia riivaavaan syntiin – kiireeseen.

Vaaralliseen liikennekäyttäytymiseen johtavan kiireen lisäksi Juusela sivuaa kirjoituksessaan ajamista alkoholin vaikutuksen alaisena.

Lue Juuselan kolumni alta.

"Elämme keskikesän aikaa ja lomakausi on parhaimmillaan. Osa kuitenkin pakertaa päivittäistä työkenttäänsä. Opiskelijat lomailevat. Kaikesta huolimatta tuntuu siltä, että ihmiset eivät osaa rentoutua ja olla kiirehtimättä. Kiireen merkit näkyvät liikenteessä päivittäin, ollaan sitten työ- tai lomamatkalla.

Liikenteessä vaikuttaa usein siltä, että liikennemerkit eivät paljoa vauhtiin vaikuta. Ne on kuitenkin tarkoitettu meidän kaikkien noudatettavaksi. Kiireen siemen tyrehdyttää ajattelukykyä ja oletetaan, että päämäärään päästään nopeammin. Aivot surraavat jo seuraavassa kokouksessa tai tapaamisessa. Liikenne jää vähemmälle huomiolle. Nopeus kasvaa, ohitusten määrä lisääntyy, vauhti kiihtyy ja peltipoliisit välähtelevät. Mitä sitten? Kyseessä on mahdollinen oman ajo-oikeuden menettäminen ja ajanjakso, jolloin on mietittävä suoriutumista ajasta ilman ajo-oikeutta. Aika ei nykyisten säännösten mukaan ole mikään lyhyt. Lisäksi sakko on vähän kuin kaivoon heitettyä rahaa, sillekin on varmasti monta mukavampaa käyttökohdetta. Tietysti valtion kannalta se kartuttaa yhteiskunnan rahapussia.

Jokaisen meistä pitäisi miettiä ajo-oikeuden tarvetta toimeentuloomme ja välittömään liikkumiseemme nähden ennen ajoon lähtöä eikä vasta sitten, kun on myöhäistä. Tehtyä ei saa tekemättömäksi. Ainoastaan voimme ottaa asiasta oppia tulevaisuuteen.
Toisaalta pitää muistaa, että kyse ei ole yksin sinun turvallisuudestasi vaan kanssamatkustajien ja muiden tiellä liikkujien turvallisuudesta. Muiden huomioiminen vaatii jatkuvaa tarkkaavaisuutta ja nopeaa reaktiokykyä. Liikenne vaatii keskittymistä ajamiseen, reagointia liikenteen nopeisiin tapahtumiin ja nopeusrajoituksiin sitoutumista.

Eteesi saattaa tulla hyvinkin yllättäviä tilanteita, joiden johdosta jatkuva valppaus on tarpeen. Vaikka joku saattaa ajaa viisi kilometriä alle sallitun, ei se kuitenkaan tarkoita heti mahdollista ohittamista. Valitettavasti, vaikka kuinka puhutaan niistä hiljaisista "tientukoista", nopeutemme on pääsääntöisesti yleensä jonkun verran yli sallitun. Pitää myös muistaa, että ohituskaistan nopeus on aivan sama kuin pääkaistankin.

Miksi ei voisi ajatella, että nopeusrajoitusten mukaan saavutaan määränpään varmasti ilman ylimääräisiä maksuja ja ilman itse rakennettua kiirettä? Kiire on korvienvälissä oleva tunnetila, jonka me jokainen luomme itsellemme. Siitäkin oppii pääsemään irti, jos vain tahtoa riittää. Näin kasvatetaan omaa ja muiden turvallisuutta.

Toinen kesän ongelma on tuo terassiaika. Lähdemme käymään yhdellä ja rahat eivät riitä taksiin, joten kuljettajakin on jo varattuna. Iloinen illanvietto on alkamassa. Kuljettaja mukaan lukien ottaa hyvin usein ainakin yhden miestä vahvemman. Kaverit jatkavat, vähän päästä kuljettajakin jatkaa. Yhtäkkiä hilpeä porukka on valmis kotiin lähtöön. Oletko sinä kuljettajana ajokykyinen? Oletko miettinyt, mitä ottamasi annokset ovat vaikuttaneet sinuun? Sitten käy niin, että ajokorttisi jää poliisin haltuun ja sinua epäillään rattijuopumuksesta. Tämähän ei ollut tarkoitus lupautuessasi kuskiksi, eihän? Kaikkien turvallisuuden kannalta on parempi opetella vanhan sanonnan mukaan: kun ajan, en ota. Jos kuljettajaksi lupautuu, niin silloin tulee opetella olemaan nollalinjalla. Riskillä ajaminen ei kannata eikä se ole myöskään liikenneturvallista. Hauskaa pystyy pitämään ilman alkoholiakin.

Toivottavasti muistat ajo-oikeutesi tarpeen ja ajat sen mukaisesti ottaen huomioon muut tiellä liikkujat. Kiireellä ei voiteta. Kiireellä menetetään monta hyvää tilannetta."

Lähde: Poliisi

Lue myös:

    Uusimmat