Mielenosoitukset kärjistyvät Venezuelassa: Poliisi käytti kyynelkaasua mielenosoittajia vastaan, panssaroidulla ajoneuvolla ajettiin väkijoukkoon

Venezuelan oppositio vaatii vallanvaihtoa 3:44
Venezuelan oppositio vaatii vallanvaihtoa.

Venezuelassa tilanne oli tiistaina epäselvä oppositiojohtaja Juan Guaidon julistettua "operaatio Vapauden" alkaneeksi. Presidentti Nicolas Maduron hallinto puolestaan sanoi kukistavansa "pientä vallankaappausyritystä".

Sekä Maduroa kannattavia että häntä vastustavia kansalaisia kerääntyi eri paikkoihin pääkaupunki Caracasissa, kertoi BBC. Yhteenottoja tapahtui Guaidon kannattajien ja Maduroa kannattavien sotilaiden kesken. Mielenosoittajat heittelivät kiviä, mutta heidät torjuttiin kyynelkaasua ja vesitykkejä käyttäen.

Televisiokuvissa näkyi, kuinka panssaroitu ajoneuvo ajoi mieltään osoittaneiden päälle armeijan La Carlotan tukikohdan ulkopuolella Caracasissa. Useiden mielenosoittajien kerrottiin loukkaantuneen. Paikka on sama, jossa Guaido aiemmin kehotti tukikohdassa olevia sotilaita liittymään mielenosoittajien joukkoon Maduron syrjäyttämiseksi.

Asevoimien komentaja ja puolustusministeri Vladimir Padrino puolestaan sanoi, että yksi Madurolle uskollinen sotilas oli haavoittunut luodista kahakoiden aikana.

Yhdysvallat seisoo oppositiojohtajan takana

Yhdysvallat ja useat muut maat ovat jo aiemmin ilmaisseet tukevansa virkaa tekeväksi presidentiksi julistautunutta Guaidoa Venezuelan taistelussa vallasta. Yhdysvallat vakuutti tukeaan myös tänään.

–  Tänään väliaikainen presidentti Juan Guaido on ilmoittanut Operaatio Vapauden alkaneen. Yhdysvaltain hallinto tukee täysin Venezuelan kansaa tämän tavoitellessa vapautta ja demokratiaa. Demokratiaa ei voi kukistaa, sanoi Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo Twitterissä.

Venezuelalla on valtavat öljyvarat mutta se on luisunut tilanteeseen, jossa raha on käytännössä menettänyt arvonsa ja monista peruselintarvikkeista on huutava pula. Miljoonat kansalaiset ovat paenneet naapurimaihin.

Yhdysvallat on neuvonut Venezuelassa olevia kansalaisiaan hakeutumaan lähipäivinä turvaan, jos eivät voi lähteä pois maasta. 

YK kehotti maltillisuuteen ja välttämään väkivaltaa

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres kehotti tiistaina Venezuelan kaikkia osapuolia maltillisuuteen ja välttämään väkivaltaa. Guterres on toistuvasti kehottanut ryhtymään keskusteluihin poliittisen umpikujan ratkaisemiseksi.

Yhdysvallat ja useat muut maat ovat sanoneet tukevansa virkaa tekeväksi presidentiksi julistautunutta Guaidoa Venezuelan taistelussa vallasta. Venezuelalla on valtavat öljyvarat, mutta se on luisunut tilanteeseen, jossa raha on käytännössä menettänyt arvonsa ja monista peruselintarvikkeista on huutava pula. Miljoonat kansalaiset ovat paenneet naapurimaihin.

–  Tänään väliaikainen presidentti Juan Guaido on ilmoittanut "operaatio Vapauden" alkaneen. Yhdysvaltain hallinto tukee täysin Venezuelan kansaa tämän tavoitellessa vapautta ja demokratiaa. Demokratiaa ei voi kukistaa, sanoi Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo Twitterissä.

Venäjän ulkoministeriö puolestaan syytti Guaidoa väkivallan lietsomisesta ja vaati neuvotteluja.

Lue myös:

    Uusimmat