Poliisi: Kaikki mielenosoituksessa kiinniotetut on vapautettu – tilanne Helsingissä on rauhoittunut

0:19
Mielenosoittajat tukkivat tien Helsingin ydinkeskustassa. Videolla kuvaa mielenilmauksesta.

Tilanne Helsingin Kaisaniemessä on poliisin mukaan rauhoittunut ja kaikki mielenosoituksessa kiinniotetut on vapautettu. Mielenosoituksen järjesti vaikuttavampia ilmastotekoja vaativa Elokapina-liike. Poliisi hajotti iltapäivällä liikennettä häirinneen mielenosoituksen muun muassa käyttämällä kaasusumutetta.

Kaisaniemessä tänään järjestetty mielenosoitus päättyi Helsingin poliisin mukaan seitsemän aikaan illalla ja tilanne on nyt rauhallinen.

– Ajoradalta otettiin kiinni useita kymmeniä henkilöitä, jotka estivät liikenteen kulun eivätkä noudattaneet poliisin antamia neuvoja, kehotuksia ja käskyjä ajoradalta poistumiseksi, Johanna Guessous Helsingin poliisilaitokselta kertoo tiedotteessa.

Nyt Kaisaniemen tilanne on Guessouksen mukaan rauhallinen.

– Varsinainen mielenosoitus jatkui vielä kiinniottojen jälkeen ja päättyi kello 19 jälkeen illalla. Kaikki tilanteessa kiinniotetut henkilöt ovat päässeet pois poliisilaitokselta.

Elokapina: Poliisin voimakeinot kohtuuttomia

Elokapina-liike korostaa, että mielenosoitus oli väkivallaton. Se pitää poliisin käyttämiä voimakeinoja kohtuuttomina ja epätarkoituksenmukaisina. Elokapinan somekanavilla välittämistä kuvista ja videoista näkyy, kuinka poliisi kantaa mielenosoittajia pois kadulta.

Poliisi perustelee Twitterissä kaasusumutteen käyttöä merkittävällä liikennehaitalla ja tilanteen kestolla. Poliisi kertoo turvautuneensa lievimpään mahdolliseen voimankäyttöön väkijoukon hajottamiseksi.

Ohisalo sai poliisilta jo alustavan selvityksen

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kertoi illalla saaneensa poliisin voimankäytöstä alustavan selvityksen, jota käydään läpi.

– Voimankäytön on oltava aina viimeinen keino ja sille on oltava painavat perusteet, Ohisalo tviittasi.

– Toiminta on arvioitava ja ohjeita on tarvittaessa päivitettävä. Perustelut voimankäytöstä olisi myös hyvä aina avata. Viime kädessä poliisin toimintaa valvoo eduskunnan oikeusasiamies.

Rikosylitarkastaja Jonna Turunen Helsingin poliisilaitokselta kertoo, että poliisin toiminta tilanteessa käydään vielä läpi normaalien käytäntöjen mukaisesti.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja