Poliisi kertoo näkemyksensä Elokapina-mielenosoituksen tapahtumista: "Liikenteen estäminen sitoi resursseja kiireisenä lauantai-iltana"

Käyttääkö poliisi liiallista voimaa tällä mielenosoittajien videolla? Tutkija arvioi, milloin kaasusumutetta saa käyttää 7:57
Käyttääkö poliisi liiallista voimaa tällä mielenosoittajien videolla? Tutkija arvioi, milloin kaasusumutetta saa käyttää

Poliisin voimankäytöstä on virinnyt vilkas keskustelu sen jälkeen, kun poliisi sumutti kaasusumutteella kadun vallanneita mielenosoittajia Helsingissä. Nyt poliisi kertoo oman versionsa tapahtumien kulusta.

Poliisi kertoo tiedotteessaan, miten tapahtumat eilisessä Elokapina-liikkeen mielenosoituksessa poliisin näkökulmasta etenivät. 

Poliisin mukaan Elokapina-liikkeen noin 150 hengen mielenosoituksesta oli tehty etukäteen ilmoitus poliisille. Ilmoituksessa kuitenkin kerrottiin mielenosoituksen kulkevan Rautatieasemalta Kaisaniemen kautta Hakaniemeen, kun mielenosoittajat jäivät todellisuudessa ilmoituksesta poiketen Unioninkadulle ja tekivät tiesulun yhden aikoihin päivällä.

– Osa heistä oli kytkettynä toisiinsa ketjuin ja lukoin ja muutama kiinnittyneenä jollaveneeseen, poliisi kirjoittaa tiedotteessa.

Poliisi kehotti joukkoa hajaantumaan pois tieltä. Osa mielenosoittajista siirtyi Kaisaniemen puistoon ja jalkakäytävälle, mutta osa mielenosoittajista siirtyi vilkasliikenteiselle Kaisaniemenkadulle ja sulki ajoradan pysäyttäen liikenteen neljän jälkeen iltapäivällä.

Liikenteen estäminen kesti poliisin mukaan yhteensä useita tunteja, yhdestä viiteen.

– Liikenteen estämiseen liittyvä tehtävä sitoi runsaasti poliisin resursseja kiireisenä lauantai-iltana. Samaan aikaan muualla kaupungissa oli useita hälytystehtäviä, poliisi kirjoittaa tiedotteessa.

– Kyseessä on ollut poliisin johdettu kenttätilanne, jossa on tehty ratkaisu passiivisen vastarinnan murtamiseksi ja väkijoukon hajottamiseksi ottaen huomioon merkittävän liikennehaitan ja poliisin kehotuksien ja käskyjen noudattamatta jättämisen sekä tilanteen keston lauantai-iltapäivällä ja alkuillasta, poliisi perustelee voimankäyttöä tilanteesta.

Poliisi otti kiinni 51 henkilöä niskoittelun vuoksi, mutta kaikki kiinniotetut päästettiin pois lauantai-illan aikana.

Poliisi kertoo, että on saanut voimankäytöstä väkijoukkoa hajottaessa useita yhteydenottoja ja että tapahtumien kulkua selvitetään. Poliisi tiedottaa asiasta lisää alkuviikosta.

Lue myös:

    Uusimmat