Mainos

Poliisi: Autoilijat yllyttävät pyöräilijöitä rikkomaan lakia

Itä-Suomen poliisilaitoksen vanhempi konstaapeli ottaa kantaa huolestuttavaan liikenneilmiöön.

Vanhempi konstaapeli Juha Hänninen kirjoittaa nautiskelleensa eräänä päivänä kahvikupposta Iisalmen poliisiaseman miehistöhuoneen ikkunan ääressä liikennettä tarkkaillen. Hänen huomionsa kiinnittyi erityisesti risteykseen, jossa pyörätien jatke ylittää Kivirannantien.

Hänninen kertoo, että lyhyen ajan sisällä sattui useita tapauksia, joissa autoilija antoi tietä risteystä ylittävälle polkupyöräilijälle.

– Autoilijoilla oli varmaankin tarkoituksena sujuvoittaa liikennettä ja samalla osoittaa olevansa liikkeellä hyvin mielin, ilman sitä omista oikeuksista kiinni pitämisen kireyttä, josta autoilijoita niin usein syytetään, hän kirjoittaa.

Vanhempi konstaapeli Hänninen kuitenkin muistuttaa, että vaikka autoilija toimisikin hyvää tarkoittaen, ei eleen kääntöpuoli käy monella mielessäkään.

– Kertomassani tapauksessa autoilija rohkaisee polkupyöräilijää toimimaan vastoin tieliikennelakia ja mainitun lain tärkeää luottamusperiaatetta.

Laki velvoittaa pyörätietä tulevan pyöräilijän väistämään kyseisessä tilanteessa sekä oikealta että vasemmalta tulevia autoja. Autoilija väistää vain silloin, kun hänelle on liikennemerkillä osoitettu väistämisevelvollisuus.

– Tilanne muuttuu toiseksi, jos polkupyöräilijä taluttaa pyöräänsä tietä ylittäessään, jolloin hän ei olekaan enää ajoneuvon kuljettaja, vaan jalankukulkija. Laki velvoittaa autoilijaa antamaan suojatietä ylittävälle tai ylittämistä selvästi aikovalle jalankulkijalle esteettömän suojatien ylitysmahdollisuuden.

Hänninen vinkkaa polkupyöräilyyn liittyviä väistämissääntöjä pohdiskelevia tutustumaan Liikenneturvan oppaaseen.

Lähde: Itä-Suomen poliisi

***

3:07

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.