Poliisi ärähti tietovuodoista, sivusi samalla Porvoon tapausta: "Kyseessä on rikos, johon suhtaudutaan syvällä vakavuudella"

Kaksi poliisijohtajaa on julkaissut poliisin verkkosivuilla blogikirjoituksen, jossa otetaan tiukasti kantaa tietovuotoihin ja median toimintaan.

Kannanoton ovat kirjoittaneet Tomi Vuori ja Sanna Heikinheimo ja siinä viitataan Porvoon ampumistapaukseen. Heikinheimon mukaan teksti kuitenkin käsittelee asioita yleisellä tasolla.

Poliisijohtajat pohjustavat tietovuototeemaa myöntämällä, että Porvoon ampumistapauksen saama julkisuus on ymmärrettävää, sillä se on Suomen oloissa poikkeuksellinen tapahtuma.

– Se, mikä ei ole poliisin näkökulmasta lainkaan ymmärrettävää, on se, että julkisuuteen vuodetaan tietoja ohi tutkinnanjohtajan, blogikirjoituksessa sanotaan.

– Tietovuodot eivät kuulu poliisiorganisaatioon. Kyseessä on rikos, johon suhtaudutaan syvällä vakavuudella.

Toinen tekstin kirjoittajista, poliisijohtaja Sanna Heikinheimo, kertoo MTV Uutisille, että vaikka tekstissä viitataan Porvoon tapahtumiin, se ei ota kantaa "mihinkään yksittäiseen tapahtumaan".

– Ylipäätänsä tällaista tapahtuu, hän sanoo.

Heikinheimo ei siis kommentoi sitä, epäilläänkö poliisista vuodetun salaisia tietoja Porvoon tapauksen yhteydessä. Hän kuitenkin antaa ymmärtää, että tietovuotojen mahdollisuutta saatetaan tutkailla myöhemmässä vaiheessa.

– Tarvittaessa myöhemmin tarkastellaan, onko näin tapahtunut.

Poliisijohtajien mukaan tiettyjä poliisin toimintaan ja esitutkintaan liittyviä tietoja tulisi pitää salassa, jotta rikosten tutkinta saadaan turvattua.

– Poliisin teknisten ja taktisten menetelmien lakiin kirjattuun salassapitoon on syynsä. Myös esitutkinnassa saadut kertomukset, tapahtumainkulut ja muut tiedot ovat tutkintavaiheessa salassa pidettäviä tärkeistä syistä, blogikirjoituksessa sanotaan.

"Yleisluontoinen kommentti"

Poliisijohtajat vetoavat tekstissään myös mediaan. Tekstissä annetaan ymmärtää, että median tulisi harkita tarkkaan, mitä rikostapauksiin liittyen voidaan julkistaa.

– Ei liene kenenkään etu edesauttaa rikollisten onnistumista: "Jäät kiinni, kun teet näin". Myös meneillään olevassa operatiivisessa tilanteessa tapahtumapaikalta mediassa julkaistuilla kuvilla voidaan tahtomattaan auttaa rikoksentekijöitä ja vaarantaa pahimmillaan operaation onnistuminen tai jopa poliisien henki, tekstissä sanotaan.

Heikinheimon mukaan myöskään tämä kannanotto ei viittaa suoraan Porvoon tapaukseen. Hänen mukaansa kyse on yleisluontoisesta kommentista.

Hän ei ota kantaa siihen, onko Porvoon tapauksen uutisoinnilla esimerkiksi vaarannettu poliisien henkiä.

– Porvoon osalta on liian aikaista sellaista perkaamista aloittaa. 

Lue myös:

    Uusimmat