Pois pihaltani! Häädä ötökät helpoin kotikonstein

Hyönteiset voivat vallata pihan huomaamatta. Millaisin kotikonstein öttiäisistä voi päästä eroon?

Pihan vallanneet etanat tai kirvat eivät naurata puutarhanhoitajaa. Pienet hyönteiset voivat vaikuttaa vaarattomilta lisältä pihaan, mutta kutsumattomista vieraista on oikeaa haittaakin: ne vioittavat kasveja ja niiden juuria ja syövät esimerkiksi lehdet.

Joku siellä mönkii

Paras tapa torjua hyönteiset on ennaltaehkäisy. Kasveja ostettaessa kannattaa kiinnittää huomiota taimien kuntoon ja siihen, ettei niissä ole ylimääräisiä asukkeja.

Jos ötökkä on mieltynyt tiettyyn kasviin, kyseisen kasvin paikan vaihtaminen vuosittain on hyvä tapa torjua kutsumattomia vieraita. Tällainen vuoroviljely toimii yksivuotisten kasvien kohdalla.

Älä istuta kasveja likaisiin astioihin, joihin hyönteiset ovat voineet pesiytyä. Vie pystyyn kuolleet kasvit heti kompostiin ja biojätteisiin, jotta ne eivät jää houkuttamaan

Jos ötökät hyökkäävät pihaan pieninä määrinä, kokeile kerätä ne pois. Napsi toukat mukaasi niitä tavatessasi. Myös etanoita voi kerätä. Aikuiset hyönteiset täytyy häätää ennen kuin uusia kasveja voi istuttaa.

Kasveja voi torjua lentäviltä öttiäisiltä myös piilottamalla kasvit. Peitä istuttamasi taimet harsolla. Varmista, etteivät kasvit läkähdy suojuksensa alle!

Ötökkä on ötökälle peto

Hanki pihaan kasveja, jotka houkuttavat ötökät puoleensa. Varsinkin vihannestarha voi säästyä tuhoilta, jos kutsumattomat vieraat keskittyvät muiden kasvien nakertamiseen.

Useita hyönteisiä houkuttavat esimerkiksi kiinankaali ja auringonkukka. Sipuli taas karkottaa porkkanakärpäset, samettikukka ankeroiset. Siankärsämö ja pietaryrtti pelottelevat etanoita.

Ötökät voi suihkauttaa pois kasvista pelkällä vedellä. Suihkuta esimerkiksi kirvat pois, ja uusi käsittely muutaman päivän kuluttua. Hyönteisten kimppuun voi käydä myös pyretriinivalmisteella tai mäntysuopavedellä.

Hyönteinen voi olla toisen hyönteisen pahin vihollinen. Jos sinulla on ongelmia kirvojen kanssa, tuttu leppäkerttu voi pelastaa pihasi. Petopunkit taas syövät vihannespunkkeja, joten ne voivat olla kasvihuoneen parhaita kavereita.


MTV3

Lähteet:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja