Poikkeuksellisen pahat metsäpalot riehuvat Indonesiassa - hallitus aloitti jättimäisen sammutusoperaation

Indonesian hallitus ilmoitti tänään aloittavansa kaikkien aikojen suurimman operaation maassa riehuvia metsäpaloja vastaan.

Ennätysmäiset metsäpalot ovat riehuneet maassa jo usean kuukauden ajan. Asukkaat kärsivät hengitystieoireista, ihmisiä on evakuoitu ja kouluja suljettu.

Tämän vuoden metsäpalokausi on ollut Indonesiassa ennätyksellisen paha. Paksu savu on levinnyt Indonesian lisäksi naapurimaihin Malesiaan, Singaporeen ja Thaimaahan.

– Siellähän savuaa melkein joka vuosi, mutta nyt on ihan poikkeuksellisen voimakkaat palot tänä vuonna. Siellä on nyt tavallistakin kuivempaa, kun on el Niño-vuosi. NASA on arvioinut, että tästä saattaa tulla mittaushistorian pahin palovuosi, kertoo tutkimusprofessori Hannele Korhonen Ilmatieteen laitokselta.

Ihmiset kärsivät hengitystieoireista

Valtaosa paloista on ihmisen aiheuttamia.

– Siellä on pienviljelijät, jotka raivaavat lisää viljelystilaa kaskeamalla ja sitten jonkin verran isot yritykset sytyttää tahallaan ja vahingossa niitä metsäpaloja. Usein voidaan sanoa, että käsistä lähteneitä kaskeamisia, kuvailee WWF Suomen kansainvälisen kehityksen asiantuntija Aleksi Heiskanen.

Palokaasut aiheuttavat asukkaille terveysongelmia.

– Erityisesti sieltä pääsee pienhiukkasia, joilla on merkittäviä terveysvaikutuksia. Siellähän on kymmeniä tuhansia ihmisiä joutunut sairaalaan sen takia, että on ollut hengitystieoireita. Olen nähnyt sellaisen arvion, että normaalina palovuotena yli 100 000 ihmistä ennenaikaisesti menehtyy näiden palojen seurauksena, sanoo Hannele Korhonen.

– Kymmenet tuhannet, sadat tuhannet, miljoonat ihmiset kärsivät hengitystievaikeuksista ja kuolonuhreja syntyy. Sen lisäksi taloudelliset vaikutukset ovat merkittävät, ei pelkästään Indonesialle vaan koko Kaakkois-Aasian alueelle, huomauttaa Aleksi Heiskanen.

Paloista valtavat hiilidioksidipäästöt

Metsäpalot tuottavat muiden ongelmien lisäksi valtavat määrät ilmastoa lämmittäviä hiilidioksidipäästöjä. Edellisenä ennätyksellisenä palovuonna 1997 päästöjen määrä arvioitiin koko maailman mittakaavassakin merkittäväksi. Silloin paloalueen laajuudeksi arvioitiin lähes miljoona hehtaaria.

– 1997 arvioitiin, että ilmakehään pääsi noin 0,8 - 2,6 gigatonnia hiiltä. Tuo alin arviokin on enemmän kuin Iso-Britannian vuosittaiset hiilidioksidipäästöt. On laskeskeltu, että 1997 se on saattanut olla 13-40 prosenttia globaaleista fossiilisista polttoaineista tulleista hiilidioksidipäästöistä eli tosi isoista luvuista puhutaan, arvioi Korhonen.

Hallitus lähettää lisää sammutuskalustoa

Tämän vuoden päästöjen määrää ei vielä tiedetä, koska palokausi jatkuu edelleen.

– Indonesiassahan välimatkat ovat hirveän pitkiä ja hankalakulkuisia. Se aiheuttaa osaltaan sen, että paloja on vaikea hillitä. Sitten sieltä puuttuu palokalustoa, millä niitä päästäisiin siellä sammuttamaan, luettelee Heiskanen syitä siihen, miksi paloja on vaikea saada hallintaan.

Indonesian hallitus ilmoitti tänään aloittavansa kaikkien aikojen suurimman sammutusoperaation. Paloja hillitsemään lähetetään yli 30 lentokonetta ja helikopteria. Palomiehiä on töissä yli 20 000.

 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja