Mainos

Suurpalot korventavat Indonesiaa: "Valtava osa maapalloa on tulessa, se on kuin helvetti"

5000 kilometriä Indonesiaa on tulessa. Silti etusivun jutut lehdissä puuttuvat.

– Liekkimeren laajuutta on vaikea selittää. Ehkä vertaus auttaa. Indonesian tulipalot tuottavat hiilidioksidipäästöjä enemmän kuin koko Yhdysvallat. Kolmessa viikossa tulipaloista on levinnyt enemmän hiilidioksidia ilmaan kuin Saksa tuottaa koko vuoden aikana, sanoo George Monbiot The Guardian-lehdessä.

Monbiot kirjoittaa kolumnissaan, että media kertoo mielummin siitä, mitä herttuatar puki päälleen James Bond -ensi-iltaan tai Donald Trumpin idiotismeistä. Viikon puheenaihe oli makkararoiden terveysvaikutukset eli ovatko ne todella niin vaarallisia terveydelle vai ei.

Helvetti irti

– Valtava osa maapalloa on tulessa. Se on kuin helvetti. Ilma on muuttunut okran väriseksi, joissakin kaupungeissa näkyvyys on heikentynyt 30 metriin. Lapsia evakuoidaan sota-aluksilla ja ihmisiä on jo tukehtunut. Kasvit kärsivät. Kyse on melko varmasti 2000-luvun pahimmasta ympäristökatastrofista, kirjoittaa Monbiot.

Myös Brad Plumer Energia ja Yhteiskunta -lehdessä muistuttaa, että maailman pahin ekokatastrofi on meneillään Indonesiassa.

– Viimeisen kahden kuukauden aikana tuhannet metsä- ja maastopalot ovat riehuneet kontrolloimattomasti ja tukehduttaneet koko alueen paksuun, myrkylliseen savuun. Valtavan savun näkee jopa avaruudesta. NASA on ottanut siitä satelliittikuvia lokakuussa.

– Itse tulipalot ovat olleet yleiselle kansanterveydelle painajainen, pakottanut useisiin evakuointeihin ja tappanut ainakin 19 ihmistä. Palot ovat aiheuttaneet hengityssairauksia yli puolelle miljoonalle ihmiselle. Myrkyllinen savu ja saaste on levittäytynyt jopa Malesiaan ja Singaporeen saakka, muistuttaa Plumer.

1,7 miljoonaa hehtaaria palanut

Indonesia aikoo muuttaa lakia, jonka mukaan maanviljelijät saavat polttaa kaksi hehtaaria maata. Tulipalot alkoivat Indonesiassa kaksi kuukautta sitten, kun maanviljelijät kulottivat maata raivatakseen lisää viljelyalaa. Indonesia on maailman suurin palmuöljyn tuottaja. Kulotuksesta on muodostunut vuosittainen ja paljon savua aiheuttava tapa. Metsää ja maastoa on palanut jo 1,7 miljoonaa hehtaaria.

– Ainakin 99 prosenttia tulipaloista on tahallaan sytytettyjä. Tämä on rikos ihmisyyttä vastaan, tiedottaja Sutopo Purwo Nugroho Indonesian suuronnettomuuksia lievittävästä toimistosta kertoo uutistoimisto AFP:lle.

Metsäpalot ovat toistuva ongelma kuivalla kaudella Indonesiassa, sillä indonesialaiset sytyttävät laittomia paloja raivatakseen maata palmuöljyviljelmille. Metsän raivaaminen on 20 kertaa kalliimpaa kuin polttaminen.

Lähteet: The Guardian, AFP, Energy& Environment 

Juttua korjattu 4.11.2015. Virheellisesti sanottiin, että näkyvyys on vähentynyt 30 prosenttia. Oikea tieto on 30 metriin.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja