Poikkeuksellisen monta vangittu Lahden murhasta, jonka tekoajaksi on kerrottu viikko – näin poliisi perustelee

Lahden murhasta on vangittu epäiltynä viisi ihmistä. Poliisi ei esitutkinnan tässä vaiheessa halua avata tarkasti, mitä se tapauksesta tietää.

Poliisi tiedotti viime viikolla, että aiemmin tappona tutkittua henkirikosta tutkitaan nyt murhana. Neljä miestä ja yksi nainen on vangittuna teosta epäiltynä.

Tapauksen tutkinnanjohtaja Jari Kiiskinen myöntää, että vangittujen määrä on poikkeuksellinen.

Tiedotteessa poliisi kertoo, että vakava rikosnimike on seurausta teon epäillystä suunnitelmallisuudesta sekä teon raakuudesta ja julmuudesta. Rikosnimike koveni Kiiskisen mukaansa kokonaisarvion perusteella. Tarkemmin hän ei tätä arviota avaa julkisuuteen.

Tutkinta käynnistyi jo uhrin kadotessa

Poliisi kertoo, että rikoksen tekoaika on 6.–11. joulukuuta. Sitä Kiiskinen ei kerro, onko murha tapahtunut näin pitkän ajan kuluessa vai onko tarkka rikoksen tekohetki vielä epäselvä.

– Me tiedämme, että ennen 6. päivää hän on ollut hengissä, Kiiskinen kertoo.

11. päivä taas on takaraja, jolloin uhri ei heidän tietojensa mukaan enää ollut elossa.

– Sen enempää ei voi lausua.

Hän kertoo, että tutkinta lähti jo käyntiin 6. joulukuuta. Ensimmäiset vangitsemiset asiassa tehtiin 19. joulukuuta.

Mittava todisteiden keräys

Poliisi on tiedotteissa kertonut keränneensä muun muassa 14 000 kuva- ja valvontatiedostoa, satoja rikosteknisisiä näytteitä sekä takavarikoineensa toistasataa esinettä. Kiiskinen kertoo, että poliisi taltioi kaiken mahdollisen aineiston, jotta sen säilyminen varmistuu.

– Jos puolen vuoden päästä tulee mieleen, että voisiko jotain selvittää, niin sitä valvontakameratallennetta ei todennäköisesti ole saatavissa. Alkumetrit ovat ne kriittiset tekijät, että saadaan mahdollisimman paljon digitaalista aineistoa, hän kertoo.

Poliisi on kuulustelut tähän mennessä kymmeniä ihmisiä, ja lisää kuulusteluja on luvassa. Osaltaan nämä tekemättömät kuulustelut ovat syynä, miksi poliisi ei halua tiedottaa tapauksesta tämän enempää. Poliisi pelkää, että sen tietojen avaaminen mediassa voi muuttaa kuulusteltavien kertomuksia.

Lue myös:

    Uusimmat