Ilpo Härmäläisen murhasta syytetyn puolustus sanoo syyttäjän maalailleen jutussa "lavealla pensselillä" – syyttäjän mukaan murhasyyte on näytetty toteen

1994 kadonneen Härmäläisen murhaoikeudenkäynti loppuu tänään 4:48
1994 kadonneen Härmäläisen murhaoikeudenkäynti loppuu tänään

Murhaoikeudenkäynti liki 30 vuotta kateissa olleen lakimiehen tapauksesta päättyi tiistaina Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa syyttäjän ja puolustuksen loppulausuntoihin.

Syyttäjän mukaan nykyisin 68-vuotias mies murhasi lakimiehen purjeveneessään 3. elokuuta 1994 ja upotti ruumiin mereen Turun Airiston edustalla. Syytetty kiistää syytteen täysin.

Syyttäjä Niina Merivirta sanoi loppulausunnossaan, että syytetyllä oli henkirikokselle vahva motiivi ja tämä oli suunnitellut teon tarkkaan. Syyttäjän mukaan syytetty oli muun muassa hankkinut etukäteen ruumiin paketointiin tarvittavia välineitä ja vienyt ne purjeveneeseensä.

Merivirta nosti esiin, että ehkä jopa perheen lasten kesälomareissu oli osa suunnitelmaa.

–  (Syytetyn) lapset ovat olleet kesälomalla Norjassa syytetyn vanhempien mukana. Onko vain sattumaa, että heidät on laitettu silloin sinne, ja (syytetty) on antanut sinne myös oman matkapuhelimensa ja autonsa osoittaakseen, ettei hänellä ole autoa käytössä ja jotta lapset eivät sotke hänen suunnitelmiaan, Merivirta sanoi loppulausunnossaan.

Syyttäjän mukaan teon motiivina oli se, että syytetty pelkäsi lakimiehen kertovan poliisille laskutusjärjestelystä, jonka syytetty oli kehittänyt pelastaakseen mainostoimistonsa. Asia tuli joka tapauksessa myöhemmin poliisin tietoon ja mies tuomittiin törkeästä petoksesta.

 –  Missään kohtaa tutkinnassa ei ole noussut esille mitään, mikä viittaisi toiseen tekijään. Ei hämäriä puheluita tai muita kytköksiä, ei muuta motiivia, joka selittäisi (henkirikosta), Merivirta sanoi.

Puolustus: Syyttäjän johtopäätökset ja faktat erotettava

Henkirikoksen uhrista, lakimies Ilpo Härmäläisestä tehtiin viimeinen varma havainto 3. elokuuta 1994 puolenpäivän aikoihin, kun hän lähti kotoaan Eerikinkadulta Turun keskustassa. Hänen ruumiinsa löytyi merenpohjasta Airiston edustalta maaliskuun alussa.

Syyttäjän mukaan Härmäläinen nousi katoamispäivänään Eerikinkadulla syytetyn ajamaan autoon, jolla syytetty vei lakimiehen Satavan venesatamaan purjeveneeseensä sillä varjolla, että olisi ollut näyttämässä tälle jotain kiinteistöä. Sitten syytetty syyttäjän mukaan ampui uhria purjeveneessä ensin selkään ja sitten vielä kasvoihin "teloitustyylisesti".

Syytetyn puolustuksen mukaan mitään tällaista ei tapahtunut, vaan syytetty oli toimistossaan noin yhteen asti, kävi sen jälkeen Raisiossa ja palasi toimistolle hieman kahden jälkeen. Väitetylle murhalle tai sitä mahdollisesti edeltäneille tapahtumille ei ole silminnäkijöitä, eikä esimerkiksi uhrista löytyneitä luodinkappaleita ole pystytty yhdistämään syytetyn aikanaan omistamaan aseeseen.

Syytetyn asianajaja Heikki Uotila sanoi syyttäjän ylipäänsä maalailleen loppulausunnossaan "aika lavealla pensselillä".

–  Ei ole selvinnyt, missä järjestyksessä (luodit) on ammuttu, ei surmaamisajankohta. Se, että Härmäläinen olisi surmattu 3.8.1994 puolenpäivän jälkeen, perustuu johtopäätösten tekemiseen. Meillä ei ole faktatietoa kuolinajasta. Mikä on surmaamispaikka? Myös väite purjeveneestä perustuu johtopäätösten tekemiseen, faktatietoa siitä ei ole, Uotila sanoi.

Loppulausuntonsa päätteeksi Uotila kysyi päämieheltään, haluaisiko tämä vielä lisätä jotain.

–  Olen täysin syytön. Kiitos, syytetty sanoi.

Oikeuden ratkaisu asiassa annetaan 27. toukokuuta.

Lue myös:

    Uusimmat