"Sitten me nähtiin, kun panos meni iskään": 150 euron kauppa sokerilta maistuvaa amfetamiinia johti tragediaan, kun 7-vuotias todisti isänsä surmaa

0:57
MTV Uutiset seurasi oikeudenkäyntiä käräjäoikeudessa..

Järvenpään murhatutkinnan esitutkinnasta paljastuu, että teosta syytetty mieskaksikko oli mennyt uhrin pihaan pieleen menneiden amfetamiinikauppojen vuoksi.

Kuulusteluissa ampumisesta epäilty mies kertoi, että uhrilta oli ostettu amfetamiinia 150 euron arvosta. Kun ainetta alettiin maistelemaan, totesivatkin miehen sen maistuvan sokerilta ja päättelivät, että erä on käytännössä pelkää jatkeainetta.

Kaupat oli sovittu Wickr-sovelluksella, mutta ostajan reklamoidessa ostoksestaan ei myyjä vastannut enää viesteihin. Kaverukset kertovat päättäneensä hankkia rahat takaisin ja ottivat myyjään yhteyden toisella käyttäjätunnuksella, esittäen haluavansa amfetamiinikaupoille. Uhri suostui ehdotukseen ja sopi kaupat taloyhtiönsä pihalle.

Tiesivätkö kumpikin aseesta?

Syytettyjen kertoman mukaan kohtaaminen meni kuitenkin pystypainiksi, jonka yhteydessä uhria ammuttiin kahdesti. Miehet pakenivat paikalta jättäen uhrin makaamaan maahan vesisateeseen.

Tekoväline oli starttipistooli, johon oli vaihdettu kierteillä oleva rihlaton piippu, jonka piippulinja on avoin. Näin siitä oli tehty toimiva ampuma-ase.

Kuulusteluissa miehet ovat olleet riitaisia siitä, miten paljon tiesivät toistensa varautumisesta. Laukaukset ampunut mies oli sitä mieltä, että hänen rikostoverinsa tiesi hänen varustautuneen ampuma-aseella vaatimusten vahvistamista varten. Rikostoverin mukaan hänellä ei moisesta ollut tietoja. Erimielisyyttä oli myös siitä, miten ampumisen jälkeen oli toimittu ja millaisia keskusteluja syytetyt keskenään kävivät.

Kumpikin syytetyistä on kuitenkin sitä mieltä, että tarkoitus ei ollut tappaa uhria, vaan korkeintaan pahoinpidellä tätä rahojen saamiseksi.

Miehen huumekuviot pelottivat puolisoa

Miehen avopuoliso tiesi miehen elävän osaltaan alamaailmassa ja aiheesta oli käyty riitojakin, koska naisystävää pelotti rikollisen maailman mahdolliset seuraukset.

– Ja nyt sitten kävi siten kuin pelkäsin tämän kaiken päättyvän, hän totesi poliisin kuulusteluissa.

Miehen suhteet alamaailmaan olivat johtaneet jo varhaisessa vaiheessa erilaisiin epäilyihin siitä, että teon taustalla olisikin ollut jonkinlainen velkojen perintä tai järjestäytynyt rikollisuus. Moni osasi poliisille kertoa miehen lyhentäneen kuukausittain velkaa albanialaisilla epäselväksi jääneestä syystä. Henkirikostutkinnassa ei kuitenkaan käynyt ilmi syitä uskoa tällaisten seikkojen olleen rikoksen takana.

Poika todisti tapausta

Uhrin 7-vuotias poika todisti tapahtumia ainakin osan aikaa asunnon ikkunasta. Hän kertoi kuulleensa isän lähteneen ovesta ulos ja menneensä ikkunaan katsomaan tapahtumia. Lapsen kertomuksesta ei kuulustelujen perusteella voi olla täysin varma, näkikö hän tilanteen jo ennen ensimmäistä laukausta vai vasta sen jälkeen, mutta varmaa on, että hän on todistanut isänsä makaamista maassa.

– Sit sieltä kuulu laukaus. Me mentiin kattoo ikkunasta, niin sitten me nähtiin, kun se panos meni iskään, poika kuvaili poliisille.

– Ja sitten me nähtiin, kun iskä kaatu.

Poika kertoi olleensa tapahtuman jälkeen kovin levoton, ja hänen äitinsäkin on huolissaan, miten poika tapahtuneesta selviää.

– Varmastihan tämä tulee vaikuttamaan ja näkymään [pojan] elämässä paljonkin. Kauhulla odotan [pojan] koulun aloitusta ja esimerkiksi seuraavaa isänpäivää, pojan äiti sanoi poliisille.

Syyttäjä vaatii miehille elinkautisia vankeusrangaistuksia murhasta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja