Pohjoissavolainen yrittäjä käytti tuttua lasta törkeästi hyväksi 10 vuoden ajan – sai yhtä pitkän vankeustuomion

Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi nelikymppisen miehen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja törkeästä raiskauksesta pitkään, 10 vuoden vankeusrangaistukseen. Mies oli käyttänyt hyväksi tuttua lasta kymmenen vuoden ajan.

Syytteet ja käräjäoikeuden tuomio ovat suurilta osin salaisia tuomion lopputulosta lukuun ottamatta.

Käräjäoikeus on kuitenkin laatinut asiasta julkisen selosteen. Sen mukaan mies oli ollut lukuisia kertoja sukupuoliyhteydessä lapsen kanssa ja tehnyt tälle lukuisia muita seksuaalisia tekoja.

Lapsi oli tekojen aikana 4-14-vuotias, teot siis tapahtuivat noin kymmenen vuoden ajalla ja alkaen vuodesta 2009. Sukupuoliyhteyksiin mies oli ryhtynyt lapsen ollessa noin 9-vuotias.

Seksuaalista kanssakäymistä oli oikeuden mukaan viikoittain. Mies oli käyttänyt hyväksi lapsen pelkoa ja sitä, ettei tämä ollut pelkonsa takia kyennyt puolustamaan itseään.

Oikeuden mukaan teot olivat omiaan aiheuttamaan lapsen kehitykselle vahinkoa. Tähän vaikutti myös se, että lapsi koki miestä kohtaan erityistä luottamusta.

10 vuoden ehdottoman vankeusrangaistuksen lisäksi mies määrättiin maksamaan uhrille erilaisia vahingonkorvauksia yhteensä 55 000 euroa.

Näin opetat lapsesi torjumaan seksuaaliset lähestymisyritykset - asiantuntija antaa vinkit vanhemmille 6:37
Näin opetat lapsesi torjumaan seksuaaliset lähestymisyritykset – katso videolta asiantuntijan vinkit vanhemmille.

Kuului oletettavasti lähipiiriin

Koska tuomio on salainen, käräjäoikeuden papereista ei käy ilmi, mitä kautta mies oli tutustunut lapseen.

Poikkeuksellisen pitkästä tekoajasta ja viikoittain toistuneista teoista voi kuitenkin päätellä, että lapsi kuului tavalla tai toisella miehen lähipiiriin.

MTV Uutiset ei tästä syystä julkaise rikoksista tuomitun miehen nimeä. Taustalla on pyrkimys suojella vakavien seksuaalirikosten uhriksi pitkällä ajalla joutuneen lapsen yksityisyyttä.

Julkisista rekistereistä löytyvien tietojen perusteella rikoksista tuomittu mies on asunnut erittäin syrjäisellä alueella Pohjois-Savon maaseudulla. Mies on yrittäjä. 

Käräjäoikeuden tuomiota hän on odottanut vapaalta, mutta nyt käräjäoikeus määräsi miehen vangittavaksi, vaikka tuomio ei ole vielä lainvoimainen ja siitä voi yrittää valittaa hovioikeuteen.

Lasten hyväksikäyttömateriaalin käyttö lisää merkittävästi riskiä syyllistyä vakavampiin lapsiin kohdistuviin seksuaalirikoksiin 2:21
Lasten hyväksikäyttömateriaalin käyttö lisää merkittävästi riskiä syyllistyä vakavampiin lapsiin kohdistuviin seksuaalirikoksiin. Katso uutisjuttu aiheesta yltä.

Lue myös:

    Uusimmat