Pohjoismaiden suurin kauppakeskus Mall of Tripla avaa pian ovensa – kauppaneuvos Toivo Sukari kertoo, mitkä asiat takaavat menestyksen: "Tee se riittävän isosti"

Kauppakeskusbisneksen moniottelija Toivo Sukari povaa kauppakeskusten kesken kovaa pudotustaistelua 1:52
Kauppakeskuskilpailu kiristyy, kun Pohjoismaiden suurin kauppakeskus Mall of Tripla avataan torstaina.

Pohjoismaiden suurin kauppakeskus Mall of Tripla avaa ovensa asiakkaille torstaiaamuna. Millaisena muun muassa Ideaparkin perustajana tunnettu Toivo Sukari näkee suurhankkeen tulevaisuuden?

Suomen menestyneimmät kauppakeskukset sijaitsevat pääkaupunkiseudulla. Myyntitilastojen perusteella viisi menestyneintä kauppakeskusta ovat Vantaan Jumbo, Espoon Sello ja Iso Omena, kauppakeskus Itis Itä-Helsingissä sekä Lempäälän Ideapark.

Menestynyt bisnesmies Toivo Sukari ei itse rakentaisi enää ostoskeskusta Helsingin alueelle. Hän kuitenkin näkee Mall of Triplassa paljon potentiaalia niiden monipuolisen tarjonnan vuoksi.

– Just tällaiset Jumbon ja Triplan tyyppiset kauppakeskukset, joissa on viihtyvyyttä, tulevat selviämään ja pärjäämään. Siellä on elokuvateatterit, kuntosalit, 50–60 ravintolaa… Ihmiset haluavat sosiaalista kanssakäymistä, Sukari perustelee Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Hyvä maine ja omistaja takaavat menestyksen

Vuosikaudet kaupan alalla työskennellyt raskaansarjan yrittäjä näkee, että kauppakeskusten alkutaival on erityisen tärkeä menestymisen kannalta: jos liikekeskittymä saa heti lähdössä huonon maineen, tulevaisuus tulee olemaan kuoppainen – aivan kuten Redin kauppakeskuksen kohdalla nähtiin.

Lisäksi omistajan rooli on avainasemassa kauppakeskuksen menestyksen tiellä.

– Jos omistajana on vain kylmä sijoittaja, joka vain omistaa sen… Näkisin, että on huomattavasti parempi, jos siinä tunnettu on ihminen pyörittämässä. Minunkin pitäisi ehkä vieläkin enemmän pyöriä kansan parissa ja olla esillä entistäkin enemmän – ei se koskaan huono asia ole, Sukari pohtii.

– Jos teet kauppakeskuksen, tee se riittävän isosti, Sukari kertoo summaa vuosikymmenten aikana saamansa opit. 

Lue myös:

    Uusimmat