Pohjoismaat yksimielisiä alkoholipolitiikan ongelmista

Pohjoismaiden neuvoston kokouksessa Tukholmassa haluttiin tiukentaa muun muassa alkoholin tuontirajoja.

Pohjoismaiden yhteinen tavoite korottaa alkoholin minimiveroja EU:ssa ja leikata matkustajatuomisten ohjemääriä sekä muuttaa ne sitoviksi sai tänään laajaa kannatusta Pohjoismaiden neuvoston kokouksessa Tukholmassa. Alkoholisäännökset, hinnat ja myös käyttötavat vaihtelevat eri maissa, mutta huoli terveyshaitoista oli yhteinen.

Arvostelijoiden silmätikkuna oli erityisesti EU:n matkustajatuomisia koskeva ohje, mikä mahdollistaa parin vuoden kulutusta vastaavat kertatuomiset, kuten moni huomautti. Toinen valtiovarainministeri Ulla-Maj Wideroos sanoi, että Suomessa on valmiutta harkita väkevien juomien verotuksen kiristämistä, jos suuntaus miedoista väkevien käyttöön jatkuu. Wideroos vastasi kovia rajoituksia vaatineille, että on pakko ottaa huomioon, millaisessa todellisuudessa eletään. Hän viittasi alkoholin halpoihin hintoihin Virossa.

Kansanedustajien murheena oli myös hidas edistyminen ns. rajaesteiden poistamisessa, jotka hankaloittavat pohjoismaalaisten elämää toisessa maassa tai muuttamista maasta toiseen. Tarja Cronberg valitteli, että eläkkeiden verotuksessa ongelmat ovat edelleen olemassa, kun eläke on ansaittu eri maassa kuin henkilö asuu. Suomessa eläkeläinen joutuu maksamaan ulkomailla ansaitusta eläkkeestä sosiaaliturvamaksun. Sitä käytäntöä ei muissa Pohjoismaissa ole.

-Pienissä eläkkeissä vaikutus on huomattava, Cronberg sanoi.

Turhia kuluja Suomeen palanneelle eläkeläiselle tulee Cronbergin mukaan siitäkin, että Ruotsissa ansaittu eläke voidaan maksaa vain ruotsalaiseen pankkiin. Lisäksi suomalaisten eläkehakemuksia on kasaantunut Ruotsissa niin, että hakemuksen käsittely voi kestää kaksikin vuotta.

-Tämä kaikki on johtanut absurdiin tilanteeseen, jossa Ruotsissa työskennelleet suomalaiset eläkeläiset jäävät asumaan Haaparantaan sen sijaan, että voisivat muuttaa entiseen kotimaahansa, neuvoston hyvinvointivaliokuntaa johtava Cronberg kertoi.

Veroneuvontaa muuttajille

Monille oli pettymys, että yhteispohjoismaista verotoimistoa ei tule. Toiveena oli ollut, että useampaan maahan veroja maksava voisi saada neuvontaa ja muut veropalvelunsa keskitetysti yhdestä paikasta. Ehdotus kaatui siihen, että maiden verojärjestelmissä on liian paljon eroja, jotta tällainen voisi onnistua. Sen sijaan nyt kaavaillaan internetin kautta annettavaa neuvontaa, "virtuaalista verotoimistoa".

Konservatiiviryhmän norjalainen Inge Lxnning kommentoi aikeita toteamalla, että monet ehkä toivovat verojen olevan virtuaalisia. Pohjoismaiden yhteistyöasioista vastaava ministeri Jan-Erik Enestam joutui vastaamaan, miksi Suomi rakentaa ydinvoimalan, jossa käytetään täysin uutta teknologiaa. Kysymykseen sisältyi epäily turvallisuusriskeistä. Enestam vastasi, että Suomen säteilyturvakeskus selvittää riskit.

Suomalaiskansanedustajat olivat jälleen huolissaan suomen kielen asemasta Ruotsissa ja tällä kertaa myös Norjassa. Outi Ojala pelkäsi, että Norjan uusi opetuslaki uhkaa suomen- tai kaksikielisten lasten mahdollisuutta opiskella äidinkieltään. Norjalainen yhteistyöministeri Erna Solberg myönsi, että laki jättää paljon joustonvaraa kunnille. Ministerin mielestä tärkeintä on vahvistaa lasten norjan kielen ymmärrystä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat