Mainos

Pohjoisen napa-alueen laajin otsonitutkimus käyntiin

Tutkijat korostivat voimakkaasti kasvihuonekaasujen yhteyttä otsonikadon etenemiseen tänään Kiirunassa, jossa avattiin tähän asti laajin pohjoisen napa-alueen otsonitutkimus. Euroopan Unionin ja USA:n avaruushallinnon Nasan tutkimukseen panostetaan vähintään 200 miljoonaa markkaa.

Maapallo avaruudesta katsottuna

Ympäristön ja kestävän kehityksen ohjelman johtaja Christian Patermann EU:n komissiosta tähdensi, että otsonitutkimus samoin kuin muutkin ilmaston muutoksiin kohdistuvat selvitykset on priorisoitu erittäin korkealle. Avoimiin kysymyksiin on haettava vastauksia, jotta muutosten kielteisiä vaikutuksia voidaan vähentää.

Stratosfääri, joka on 10-50 kilometrin korkeudessa, on kylmentynyt viimeisten kymmenen vuoden aikana. Viileneminen aiheuttaa puolestaan kemiallisia reaktioita, jotka niukentavat stratosfäärissä olevan otsonin määrää. Euroopan otsonitutkimuksen koordinointiyksikköä johtava Neil Harris yhdisti kasvihuonekaasut ylemmän ilmakehän viilenemiseen. Alemman ilmakehän lämpiämisellä on päinvastainen vaikutus stratosfääriin. Tutkimusjohtaja Jean-Pierre Pommereau uskaltautuikin arvioimaan, että otsonin määrä alkaa hiljalleen palautua, mikäli kansainvälisten ilmastosopimusten rajoja vain aletaan noudattaa. Prosessi tosin on erittäin hidas ja otsonin taso pysyy alhaalla ainakin 15-20 vuotta.

Tutkimuksen avauksessa alleviivattiin, ettei napa-alueen yllä ole tällä hetkellä varsinaista otsoniaukkoa. Kaikki edellytykset kuitenkin on, että suunta käy parin paremman otsonivuoden jälkeen taas kohti pahempaa. Stratosfääri elää tänä talvena taas kylmempää kautta, joka puolestaan antaa eväät otsonimäärän niukentumiseen. Harris kuitenkin muistutti, että tilanne riippuu kehityksestä seuraavien 6-8 viikon aikana. Pahimmillaan otsonikato oli vuosina 1995-1997.

Kiirunasta käsin syöpää vastaan

Taivaan hämärää

Otsonikadon syihin pureudutaan nyt laajimmalla tutkimuksella, joka pohjoisella napa-alueella on tehty. EU:lle tutkimus on järjestyksessään kolmas. EU panostaa tutkimukseen noin 90 miljoonaa markkaa ja Nasa reilut sata miljoonaa markkaa. Sen lisäksi rahoitusta tulee kansallisista lähteistä.

Theseo 2000-Solve-tutkimuksessa käytetään mm. U2-vakoilulentokoneesta työstettyä ER2-versiota, joka kykenee nousemaan jopa 18 kilometrin korkeuteen - suoraan tiheimpään otsonikerrokseen. Mittauksiin lähetetään myös parikymmentä tutkimuspalloa. Tutkijoita aiheen parissa työskentelee yli 350 ja maita hankkeessa on mukana miltei 20. Tutkimuksen keskuspaikaksi on valittu Ruotsin Lapissa oleva kaivoskaupunki Kiiruna, joka kykeni tarjoamaan riittävän hyvät valmiudet Theseolle. Kiirunassa toimii Ruotsin avaruustutkimuskeskus Esrange.

Kampanjan avannut EU:n tutkimuskomissaari Philippe Busquin mainitsi, että Theseo-kampanjan on määrä lisätä ymmärrystä siitä, mitkä ovat otsonikadon eri mekanismit. Ihmisten hyvinvoinnin ja terveyden kanalta on elintärkeää, että otsoninkadon haitalliset vaikutukset voidaan välttää, Busquin sanoi. Haitallisista vaikutuksista tuotiin esiin mm. uv-säteilyn lisääntyminen, joka johtuu juuri otsonin niukentumisesta. Yhdistelmä on ollut vauhdittamassa ihosyövän ripeää leviämistä 1990-luvulla.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.