Mainos

Pohjois-Korean ydinohjelma eteni

Pohjois-Korea on jälleenkäsitellyt tuhansia käytettyjä polttoainesauvoja ydinohjelmansa puitteissa.

Pohjois-Korea kertoo "jälleenkäsitelleensä onnistuneesti" yli 8 000 käytettyä polttoainesauvaa ydinohjelmansa puitteissa.

Asiantuntijoiden mukaan tästä määrästä voisi valmistaa jopa kuusi ydinpommia.

Pohjois-Korean uutistoimisto KCNA:n mukaan maa tiedotti polttoainesauvojen jälleenkäsittelystä muun muassa Yhdysvalloille viime kuussa. Yhdysvallat on ilmoittanut, ettei se ole saanut mitään tietoa - samaa sanovat myös Japani ja Etelä-Korea. Pohjois-Korea ei ole milloinkaan julkisesti kertonut aloittaneensa jälleenkäsittelyä.
Pohjois-Korean ulkoministeriön edustaja kertoo Irakin sodan opettaneen, että sodan estämiseksi sekä maan turvallisuuden ja itsenäisyyden puolustamiseksi pitää omistaa voimakas pelote.

Neuvottelut ohjelmasta eivät toteudu?

Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean piti keskustella ydinohjelmasta ensi viikolla Pekingissä. Nyt tilanne on aikaisempaa epävarmempi, koska Yhdysvallat harkitsee neuvottelujen perumista polttoainesauvojen jälleenkäsittelemisen vuoksi. Asiasta kertoi amerikkalainen virkamies, joka pysytteli nimettömänä. Hän
sanoi, ettei päätöstä uudessa tilanteessa ole vielä tehty.

Pohjois-Korea kertoi aloittaneensa ydinasetutkimuksensa uudelleen viime joulukuussa. Maan antamassa tiedotteessa ei viitattu käytettyjen polttoainesauvojen hyödyntämiseen ydinaseisiin käyvän plutoniumin valmistamisessa. Sauvat on varastoitu Yongbyonin ydinlaitokseen.

Kansainvälisellä atomienergiajärjestöllä IAEA:lla ei ole tietoja Pohjois-Korean ydinohjelman nykytilanteesta, sillä Pohjois-Korea karkotti sen tarkastajat joulukuussa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.