Pohjois-Korean ohjuskoe suututti USA:n

Pohjois-Korean pitkänmatkan ohjuksen kokeilu on tuomittu maailmalla jyrkästi. Etenkin USA, Etelä-Korea ja Japani ovat paheksuneet koetta voimakkaasti.

Myös YK:n pääsihteeri Ban Ki Moonon ilmoittanut paheksuvansa raketin laukaisua. YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu keskustelemaan asiasta iltayhdeksältä Suomen aikaa.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman mukaan Pohjois-Korea on kokeilullaan toiminut YK:n sääntöjen vastaisesti.

- Tällä uudella provokatiivisella toimella Pohjois-Korea on osoittanut piittaamattomuutensa kansainvälisistä säädöksistä. Se on hylännyt rauhanomaiset tavoitteet ja eristänyt itsensä yhä tehokkaammin muusta maailmasta, Obama totesi varhain tänään Euroopan matkallaan pitämässään puheessa.

Yhdysvallat sanoo aikovansa nyt osoittaa Pohjois-Korealle, ettei se voi vaarantaa muiden maiden turvallisuutta holtittomilla kokeillaan.

Ohjus ylitti Japanin, ja sen vaiheet putosivat ilmeisesti mereen Japanin itä- ja länsipuolelle. Jos koe ei olisi onnistunut, ohjus olisi saattanut räjähtää Japanin maaperällä.

Ohjuksen kantavuusalue ulottuu myös Yhdysvaltoihin, mikä osaltaan selittää sen jyrkkää kantaa Pohjois-Korean asekokeiluihin.

Kim Jon Ilin voimannäyttö?

Edellisen kerran Pohjois-Korea testasi Taepodong 2 -tyyppistä ohjustaan vuonna 2006. Parin kuukauden kuluttua laukaisusta se teki myös ydinkokeen.

Pohjois-Korea vakuuttaa yhä, että raketin ohella laukaistiin tänään ainoastaan satelliitti. Etelä-Korean mukaan raketti todella kantoikin ohjuksen lisäksi myös satelliittia. Vielä ei tiedetä, onnistuttiinko satelliitti laukaisemaan Maata kiertävälle radalle.

Ohjuskokeen on arveltu olevan maan johtaja Kim Jong Ilin voimannäyttö hiljaiselon jälkeen. Viime syksynä Kimin kerrottiin saaneen vakavan sairauskohtauksen, mutta tietoa ei koskaan vahvistettu länsimaille.

Lue myös:

Katso Petri Sarasteen raportti Pekingistä (Seitsemän uutiset 5.4.2009)

Katso Helena Petäistön raportti Prahasta (Seitsemän uutiset 5.4.2009)

Lue myös:

    Uusimmat