Pohjois-Korea: Testasimme vetypommia

Pohjois-Korea kertoo testanneensa onnistuneesti vetypommia ensimmäistä kertaa. Pohjois-Korean mukaan testi on uusi merkkipaalu sen ydinaseohjelmassa.  

Maassa tapahtui äskettäin maanjäristys, jonka voimakkuus oli 5,1. Ainakin Japani, Etelä-Korea ja Kiina epäilivät tuoreeltaan, että järistys johtui Pohjois-Korean tekemästä ydinkokeesta. Etelä-Korea kutsui turvallisuusneuvostonsa hätäkokoukseen tapahtuneen vuoksi.  

Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskuksen mukaan järistys sattui noin 50 kilometrin päässä Punggye-rin ydinkoealueesta. Pohjois-Korea on aiemmin tehnyt kolme ydinkoetta, vuosina 2006, 2009 ja 2013, kaikki kyseisellä alueella.  

Testi Kim Jong-unin syntymäpäivien kynnyksellä

Vetypommia testattiin vain kaksi päivää ennen Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin syntymäpäivää. Viimeksi ydinaseen testaaminen johti Pohjois-Koreaa vastaan määrättyjen pakotteiden tiukentamiseen.  

Pohjois-Korea vihjasi jo aiemmin, että sillä on hallussaan entistä voimakkaampia aseita. Eteläkorealaisen Yonhap-uutistoimiston haastattelema viranomaislähde sanoi lokakuussa, että Pohjois-Korea kaivaa uutta tunnelia Punggye-rin ydinkoealueella. Tämä viittasi lähteen mukaan siihen, että uusi ydinkoe on valmisteilla.  

Ydinkokeen tekemistä pidetään iskuna vasten kasvoja maan liittolaiselle Kiinalle, joka on yrittänyt saada Pohjois-Korean ydinohjelmaa koskevia neuvotteluja jatkumaan.

Neuvottelut alkoivat alun perin vuosikausia sitten Pohjois-Korean, Etelä-Korean, Yhdysvaltojen, Kiinan, Japanin ja Venäjän välillä, mutta nyt niiden etenemistä pidetään mahdottomana.  


Lue myös:

    Uusimmat