Mainos

Pohjois-Korea laukaisi kiistellyn raketin

Pohjois-Korea on vahvistanut tiedon kiistellyn raketin laukaisusta. Maan virallinen uutistoimisto KCNA kertoo, että Pohjois-Korea on laukaissut onnistuneesti satelliittia kuljettavan raketin ilmakehään.

Raketin laukaisun ehti vahvistaa aiemmin aamuyöllä Etelä-Korean puolustusministeriö sekä Japanin hallitus. Japanin mukaan raketti laukaistiin Pohjois-Korean länsirannikolla kello 2.49 Suomen aikaa.

Pohjois-Korea on kertonut, että sen Kwangmyongsong-3 -raketti vie sääsatelliitin avaruuteen. Yhdysvallat, Japani ja Etelä-Korea pitävät laukaisua kuitenkin pitkän matkan ohjuskokeena. Japani ilmoitti tuhoavansa raketin, jos se kulkeutuu maan ilmatilaan. Japanin hallituksen tietojen mukaan raketti sivuutti maan eteläisen saariryhmän noin 12 minuuttia laukaisun jälkeen.

Pohjois-Korea yritti lähettää edellisen kerran raketin matkaan viime huhtikuussa, mutta laukaisu epäonnistui.

Etelä-Korean presidentti Lee Myung-Bak on ilmoittanut kutsuvansa koolle hätäkokouksen rajanaapurin toimien vuoksi.

YK:n turvallisuusneuvosto pohtii pakotteita

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu tänään raketin takia. Japanilaiset ja yhdysvaltalaiset ovat pyytäneet tapaamista, kertoo uutistoimisto AFP:n haastattelema diplomaatti.

Turvallisuusneuvosto keskustelee mahdollisista pakotteista, joihin Pohjois-Korean pitkän matkan raketin laukaisu saattaa johtaa. Kokous aiotaan pitää seitsemältä illalla Suomen aikaa.

Yhdysvallat on tuominnut Pohjois-Korean raketinlaukaisun provokaationa, joka vaarantaa alueen turvallisuuden ja rikkoo YK:n hyväksymiä päätöslauselmia.

Myös YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon tuomitsi laukaisun, joka on ristiriidassa YK:n Pohjois-Korealle määräämien pakotteiden kanssa. YK on muun muassa kieltänyt Pohjois-Koreaa tekemästä ydinkokeita ja laukaisemasta ballistisia ohjuksia. Pohjois-Korean liittolainen Kiina on poikkeuksellisesti moittinut maan rakettilaukaisua. Myös Venäjä on pahoitellut Pohjois-Korean tekoa.

(MTV3 – STT – Reuters)

Katso Petri Sarasteen juttu:

Katso Kalle-Ville Lahtisen juttu (Seitsemän uutiset 12.12.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.